Създават устройство, четящо мисли

Машина, четяща мислите, която ще може да показва образите, появяващи се във въображението ни, вече е по-близо до реалността, след като учени успяха да разкодират мозъчните сигнали, свързани със зрението, съобщи „Дейли мейл“.
Учените от Университета в Глазгоу показали на шестима доброволци образи на човешки лица, изразяващи различни емоции – щастие, страх, учудване. В серия от опити части от образите били закрити произволно така, че да се виждат само очите или устата например. След това участниците в изследването били помолени да идентифицират емоциите на лицата на хората на снимките, които разглеждат, докато електроди, прикрепени към главите им, измервали техните мозъчни вълни. Учените успели да покажат, че мозъчните сигнали се различават в голяма степен в зависимост от това коя част от лицето е наблюдавана. С помощта на „бета“ вълни с честота от 12 херца се пренасяла информация за очите, докато четирихерцови „тета“ вълни били свързани с устата.
Информация била закодирана и във фазата на мозъчната вълна, а по-малка част данни се съдържали в нейната амплитуда или сила. „Все едно отключваме телевизионен канал. По-рано можехме да засечем сигнала, но не можехме да разгледаме съдържанието. Сега можем“, обясни проф. Филип Скинс, водил изследването.
Начинът, по който мозъкът кодира визуалната информация, която ни позволява да разпознаваме лица и сцени, дълго време представляваше загадка. „Въпреки че успявахме да засечем активност в някои части от мозъка при извършването на определени задачи, не знаехме каква информация се пренася чрез тези мозъчни вълни. Сега успяхме да намерим начин да разкодираме тези вълни и да идентифицираме посланията, които те съдържат“, каза още проф. Скинс.
По думите му изследването разкрива как мозъкът използва различни мозъчни вълни, за да кодира различни визуални черти. „По същия начин радиовълните кодират различни радиостанции на различни честоти. Това изследване има огромен потенциал в развитието на мозъчно-компютърни интерфейси“, обясни още професорът.

Станете почитател на Класа