Разработиха "въздушни" диаманти

Физици създадоха нанокристален аерогел на основата на въглерод, като структурата му прилича на диамант, а плътността му е само 40 пъти по-голяма от плътността на въздуха, съобщи Лента ру, цитирайки Proceedings of the National Academy of Sciences.
Аерогеловете са материали, чиято структура напомня на гел, при който течната фаза е заменена с газообразна. Те притежават много малка плътност, но голяма твърдост и устойчивост. Благодарение на своите свойства аерогеловете се смятат за перспективни за употребата им в промишлеността и в науката. Например аерогелове са използвани при космическия апарат Stardust, който събра вещество от кометата 81Р/Wild.
Авторите на новата разработка са създали аерогел от аморфен въглерод, който е бил обработен в диамантена наковалня, в която може да се компресира намиращия се в нея образец под изключително високо налягане. В конкретната разработка физиците са компресирали аерогел на основата на въглерод, нагрят до 1200 градуса по Целзий с налягане 200 атмосфери. Тези условия имитират условията в недрата на Земята, при които става превръщането на аморфния въглерод в диамант. При експеримента е настъпило и преустройство в кристалната решетка на въглерода.
В най-близко време авторите планират да разработят по-проста и приложима в промишлеността методика за получаване на диамантени аерогелове, тъй като при използването на диамантената наковалня се получават фрагменти с твърде микроскопични размери.

Станете почитател на Класа