Времето в старите черни дупки спира

В крайните етапи от еволюцията на черните дупки времето спира, съобщи „Фокс нюз“.
Черните дупки са едни от най-странните явления във Вселената. Те се появяват, когато масата е струпана в много малък обем с максимална плътност. Въпреки че наблюденията показват, че черните дупки са често срещани, учените все още не разбират напълно какво точно се случва в тях. Уравненията от общата теория на относителността, които обикновено се използват за обясняването на явленията от физиката, в този случай са неприложими. „Това е отвъд границите на физиката, която познаваме. За да разберем какво се случва в една черна дупка, ни трябва нова физика“, обяснява Хуан Антонио Валиенте Кроон – математик от Лондонския университет „Куин Мери“. За щастие обаче физиката в крайните етапи от еволюцията на черните дупки се оказва доста по-проста. Решение на уравненията на общата теория на относителността е било намерено, от което следва ситуация, наречена „четвърто измерение на Кер“. Учените смятат, че именно това се случва, когато черната дупка достигне крайната си еволюционна фаза. „Четвъртото измерение на Кер“ е независимо от времето, което означава, че в него нищо не се променя с времето, а черната дупка в това състояние е на практика статична.
В своето изследване Валиенте Кроон и неговият колега Томас Бакдал са стигнали до формула, с която може да се определи колко близо е една черна дупка до това състояние. То може да възникне много бързо, дори за секунди, в зависимост от масата на обекта. За да приложат формулата, учените изследват района около черната дупка, наречен хоризонт на събитията. Когато масата или светлината се озове в рамките на хоризонта на събитията, те не могат да преодолеят гравитационното притегляне на черната дупка. Учените смятат, че откритието може да помогне на изследователите, които създават компютърни симулации на черни дупки.
Според астрономите повечето галактики, включително и Млечният път, са приютили свръхмасивни черни дупки в своя център. Някои изследователи смятат, че те всъщност представляват черни дупки на Кер - такива, които се въртят с постоянна скорост и имат два хоризонта на събитията.

Станете почитател на Класа