Колко опасни са електронните устройства в самолетите?

Заради все по-големия брой персонални електронни устройства, с които се качваме на самолетите, нараства и опасността от катастрофи, предупреждават експерти, цитирани от „Дейли телеграф“.
Въпреки предупрежденията от пилотската кабина за изключване на устройства, като мобилни телефони и преносими компютри, често пътниците пренебрегват това изискване. Дори членовете на екипажа невинаги се съобразяват с него. Много електронни устройства излъчват сигнал, съставен от електромагнитни вълни, които биха могли да окажат въздействие върху електронната система на самолета. В същото време по-старите самолети е възможно да не разполагат с най-добрата защита срещу електронните устройства от най-ново поколение. Инженерът Дъг Хюс, който изследвал ефекта от използването на електронни устройства от пътниците в самолетите, смята, че има причина за тревога. По думите му технологични подобрения на безжичните устройства и преносимата електроника се извършват буквално всяка седмица, докато такива обновявания в самолетите отнемат 20 години.
Няма скорошно проучване, което да показва колко често пътниците игнорират ограниченията за използване на електроника, но преди седем години инженерът Бил Строс започнал да наблюдава сигналите, излъчвани от телефоните по време на полети, и установил, че те често са оставяни включени. Според него влошаването на състоянието на самолетите и подобрението на електронните устройства с времето е неизмерим фактор, който никога не се взима предвид от пътниците. Експерти по сигурността подозират, че влиянието на електронни устройства е изиграло роля при няколко инцидента, но това е трудно да се докаже. От 2000 г. до сега има поне десет доклада от пилоти в САЩ до управляваната от НАСА система за докладване на авиационната сигурност, които смятат, че причина за възникнали проблеми са били именно включени електронни устройства на борда. Ясно е, че екипажът не може да надзирава пътниците дали изпълняват стриктно изискванията, но експертите смятат, че на пътниците трябва по-добре да се обясняват евентуалните последствия, за да могат да разчитат на тяхното съдействие.

Станете почитател на Класа