Най-бързият соларен автомобил харчи енергия, колкото тостер

Австралийски автомобил, който използва също толкова енергия, колкото и един тостер, счупи световния рекорд за най-бърза кола, задвижвана от слънчева енергия, като достигна скорост от 88,8 км/ч, съобщи „Дейли мейл“.
Арбитрите на Книгата на рекордите „Гинес“ присъстваха на експеримента с автомобила за 175 000 паунда, който се проведе в австралийска военноморска база в Ноура, Нов Южен Уелс. Автомобилът Sunswift Ivy, управляван от професионалните състезатели Бартън Мауър и Крейг Дейвис от компанията за електромобили Tesla European Operations, счупи 23-годишния досегашен рекорд с 9 км/час. Той бе поставен през 1988 г. от автомобила Sunraycer на General Motors, който постигна скорост от 79 км/ч.
Най-бързата соларна кола в света Sunswift Ivy, която разполага с 400 силиконови клетки, е разработена от студенти от инженерния факултет в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Той е с размерите на средния семеен автомобил, но тежи около десет пъти по-малко, тъй като шасито е изработено от карбонови нишки. 400-те силиконови клетки зареждат 25-килограмовия акумулатор. Той се отстранява, когато автомобилът е напълно зареден. Максималната скорост, която Sunswift Ivy може да развие, е 121 км/ч. Автомобилът е оборудван с трифазен безчетков двигател CSIRO 3, работещ с едва 1300 вата слънчева енергия, за да развие средна скорост от 85 км/ч. Това е приблизително същото количество енергия, необходимо на един тостер да препече две филийки хляб.
Друг подобен рекорд на „Гинес“ бе поставен за най-дълъг пробег на електромобил, но не соларен, без презареждане на батериите – 555,6 км. Той бе постигнат от японеца Тадаши Татеучи, който измина разстоянието със своя Mira EV от Токио до Осака.

Станете почитател на Класа