НАСА класира седемте най-недостоверни филма

Американската космическа агенция НАСА класира седемте най-недостоверни от научна гледна точка филма, произведени през последните години, съобщи в. “Сънди таймс”.
Експертите оповестиха оценките си на специална пресконференция в Лабораторията за реактивно движение в Лос Анджелис. Според учените най-абсурдните според достоверността на представените в тях научни факти и технологии са:

1. “2012”
2. “Ядрото”
3. “Армагедон”
4. “Вулкан”
5. “Верижна реакция”
6. “Шестият ден”
7. “Покрито с тайна”

От комисията коментираха, че във филмите в антикласацията са използвани смешни от гледна точка на научното познание теории, неточности и дори абсолютни измислици. Например в номинирания на първо място филм “2012” неутриното нагорещява земното ядро, при условие че това са неутрални частици, които почти не взаимодействат с материята. Заради едва забележимото участие в слаби ядрени взаимодействия неутриното преминава през материята почти незабелязано
Интересен факт е, че НАСА е участвала косвено като консултант при заснемането на “Армагедон”, а го е класирала в списъка на научните небивалици. От екипа на НАСА, консултирал продукцията, заявиха, че авторите на филма първоначално се консултирали с космическата агенция, но тъй като с течение на времето съветите на учените започнали да не устройват сценаристите, те продължили снимките без участието на специалистите. Поради тази причина се получил чудовищен и нереалистичен филм.
Експертите класираха и седемте най-реалистични филма, които представят сравнително достоверно различни научни теории. Това са:

1. “Гатака”
2. “Контакт”
3. “Метрополис”
4. “Денят, в който Земята спря да се върти”
5. “Жена на Луната”
6. “Нещото от друг свят”
7. “Джурасик парк”

Станете почитател на Класа