Брас бендът на Музикалното училище в София бе аплодиран в World Music and Dance Center – Ротердам

Брас бендът на Музикалното училище в София бе аплодиран в World Music and Dance Center – Ротердам
Classa.bg / Иван Върбанов


Признание за наши ученици зад граница!
Музикантите от Брас бенда на Национално музикално училище „Любомир Пипков“  в София бяха аплодирани възторжено след края на съвместния си концерт с Фюжън бенда на Кодартс лицей за музика и танц  в World Music and Dance Center - Ротедрам, Нидерландия. Събитието се проведе преди дни  в рамките на културния обмен по програма "Обединени от музиката".
Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия си сътрудничат за втора година. Началото на творческото партньорство между двете образователни институции бе поставено през месец май 2023 г., когато холандски даровити деца бяха гости на училището по изкуства към Министерството на културата на ул. Оборище 17 в София и реализираха съвместно три класически и два джаз концерта.

След успеха на съвместните им изяви в София последва поканата от ръководството на Лицея в Ротердам към възпитаниците на Музикалното училище в София да гостуват в Холандия в периода 6-10 февруари.  Те взеха участие в майсторски класове, водени от Йоост Фербраак – преподавател и изпълнител на тромпет, тромбон и сузафон,  на Лио Давелаар – преподавател по госпъл музика, и на един от най-популярните нидерландски джаз тромпетисти Ян ван Дюикерен. Нашите музиканти са имали възможността  да се включат и в два майсторски класа по актьорско майсторство.

Младежкият Брас Бенд на НМУ е създаден през 2010 г., негов първи диригент е легендарният саксофонист маестро Емануил Манолов – Бадема, емблема на джаз музиката в България. През годините Младежкият Брас бенд свири не само в традиционните концерти, организирани от училището, но и на сцените на утвърдили се вече  музикални фестивали в страната, като успя да спечели сърцето на българската публика. През 2019 г. Бендът спечели “American performance Award” на конкурс в Синсинати, САЩ. От 2020 г. диригент на състава е Велислав Стоянов – тромбонист, изпълнител, аранжор, композитор и преподавател. Той е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и инструменталния   факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност цугтромбон.  Вили е познат на родните фенове с активната си работа и дейност за  развитието и популяризирането на  духовата музика в страната - със специален фокус към спецификата и многообразието на медните духови инструменти,  различните жанрове и стилове, възможностите за интерпретация, усъвършенстването на  музикално - изразни средства и майсторство на изпълнителите - солисти.

Проектът „Обединени от музиката“ /„United by music“/ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност и развитие“ на Национален фонд „Култура“.

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Станете почитател на Класа