Трабантът се завръща

Новият Trabant nT или new Trabi ще бъде представен официално на 17 септември на автомобилното изложение IAA във Франкфурт на Майн.
Той е замислен като градски електромобил за кратки разстояния. С едно зареждане на батериите може да измине 250 километра. Покривът е снабден със слънчеви панели за дозареждане на батериите по време на пътуване или когато колата е паркирана. Каросерията е с нов дизайн, който обаче силно се доближава до комби-варианта на гедерейската кола.
Най-вероятно ще има ограничена серия от 5000 бройки. Производителят възнамерява да замени двигателя на трабанта с такъв от БМВ, което означава, че една кола ще струва около 50 000 евро. За сравнение, винтидж моделите, които са възстановени и са в добро състояние, се продават в интернет за около 10 000 евро.

 


Идеята за възраждането на трабанта принадлежи на немската компания „Херпа“, която се занимава с производство на детски колички и се намира в Дитенхофен, провинция Долна Франкония. От компанията анонсираха официално още през 2007 г. намеренията си да върнат картонената кола на пазара. Новият трабант обаче прилича повече на фолксваген Ню Бийтъл и на мини купър на БМВ. Също като тях, той ще интегрира модерните технологии в привлекателен външен вид.
Продажбите на миниатюрния трабант-играчка в мащаб 1:87 от 1990 година имат невиждан успех. “Всяка година в Германия продаваме 100 000 играчки”, заяви говорителката на компанията на изложението във Франкфурт през 2007-А . “Германците са емоционално свързани с тази кола.” И досега по улиците на много от бившите комунистически страни може да се видят трабанти. В Германия отработените газове на двутактовото возило надвишават всички екологични норми, но движението им е разрешено.
Главният “виновник” за възраждането на трабанта е германецът Клаус Шиндлер, мениджър в „Херпа“. Преди няколко години той открил любовта си към траби. За него малката лимузина е не по-малко значима от фолксваген костенурка. “От костенурката са продадени повече от 20 млн. броя, а от трабанта – едва три милиона”, казва Шиндлер. “Въпреки това и днес по улиците има почти еднакъв брой от двете марки.” Вдъхновен от добрите резултати на новия фолксваген Beetle и на мини купър, германецът решава да върне траби на улицата. Хитът е, че автомобилът ще е с чист двигател, повече цилиндри, повишена сигурност и модерен дизайн.

Станете почитател на Класа