Пиърсинг мания – опасна или не?

„Класа“

Пиърсингът днес е истинска мания за младежите. Вече стана ежедневие по улиците да срещаме хора с обеци и бижута закичени на доста странни места от тялото. Пробитите вежди, устни, езици, пъпчета, бузи вече не впечатляват съвременния минувач, свикнал на какви ли не изненади... И макар че този вид декорация на тялото днес е сепурмодерна и актуална, боди пиърсингът е познат от най-дълбока древност. Но докато днес на него може да се гледа като на вид модно увлечение, преди хилядолетия е бил носител на много послания.

Първите данни за боди пиърсинг датират 4000-5000 години назад в историята.

Най-старата мумия е намерена с пиърсинг на ухото. За пиърсинг на носа се споменава дори и в Библията. В древния свят боди пиърсингът най-често се свързвал с владетелска принадлежност и символизирал смелост и мъжество.
Египетските фараони носели обици на пъпа като ритуално преминаване от живота на земята към отвъдния свят. Висшите римски воини си пробивали зърната на гърдите, за да демонстрират мъжественост и дълга да защитават своя Цезар.
Пиърсингът на носа достига и до Индия, където обицата за носа се носи от бременните най-често на лявата ноздра, с вярването, че така жената ще роди по-лесно. Понякога обицата е свързана с верижка за ухото, друг път пиърсингът има от двете страни на носа.
Пиърсингът на езика е бил част от религиозните ритуали на висшите жреци на ацтеките, шаманите, маите от Централна Америка и тези на племената от северозападна Америка. Те пробивали езиците си в случай, че трябва да си пуснат кръв, за да привлекат вниманието на боговете и да общуват с тях на друго ниво.
Пиърсингът на устните бил широко разпространен сред племената в Африка и Централна Америка, които пробождали устните си с парчета дърво, слонова кост или метал и поставяли огромни плочки на горната си устна, за да възбуждат мъжете. Тези накити често били изработвани от злато или благороден метал, който изразявал принадлежността на членовете на племето към общността.
По-късно станал модерен и пиърсингът по гениталите, който потвърждавал целомъдрието на жените. В края на 60-те и началото на 70-те години на XX век се появява като форма на протест и индивидуална себеизява. В началото се популяризира в САЩ, а малко по-късно достига и до Европа.
Има ли риск за здравето?
Неизменно изниква въпросът доколко безопасно е това удоволствие и какви са възможните рискове за здравето при пробиването на кожата? И за какво трябва да бъдат осведомени, желаещите да влязат в графата разкрасените по този начин.
„Когато решите да си поставите бижу чрез пиърсинг, трябва да отидете в специален салон при специалист - са категорични специалистите. В противен случай рискувате да си докарате възпаление на кожата и доста здравословни неприятности“ - съветват те. Мястото за пробиване, което ще изберете, се почиства и дезинфекцира, за да се предпази от бактерии и микроорганизми. След това кожата се пробива с много остра, чиста игла и тогава бижуто се поставя.
Човекът, извършващ пиърсинга, изхвърля иглата в специален контейнер, така че да няма никакъв риск от инфекция. Отново почиства пробитото място и проверява дали обецата е добре поставена. Би трябвало да посетите салона още веднъж след време, за да проверите дали раната зараства правилно.
Мерки преди процедурата 
Най-добре е да се проучат салоните за пиърсинг, а тийнейджърите под 18 е препоръчително да се посъветват с родителите си, преди да пристъпят към разкрасяването. При неправилна манипулация рисковете не са малко – най-честите усложнения са в устата и носа заради милионите бактерии, които живеят там, предупреждават лекарите. Езикът с обица може да повреди зъбите и венците след време, а също и бузата. Ако човек има алергия, диабет, кожни болести, слаба имунна система или някакви инфекции или ако е бременна жена, е най-добре първо да се посъветвате с домашния си лекар. Така със сигурност ще избегнете всякакви рискове и ще можете да се радвате на новата си придобивка.
Украса в окото е последният писък на модата
Пиърсинг в окото е хит в Холандия и е на път да измести разпространените пиърсинг и татуировки. Украшението е от специален материал, имитиращ платина и се инкрустира на очната ябълка. Операцията продължава 15 минути и се прави с местна упойка. Струва от 500 до 1000 евро. Новото украшение е изобретено в Института за очна хирургия в Ротердам."Според мен това е по-фина процедура от пиърсинга. Това е забавна и в същото време много интимна вещ", твърди офталмологът Герит Мелес.

Станете почитател на Класа