Мариела Гемишева облича „Саломе“ в тюркоаз и злато

Елиана Митова

В тюркоаз и злато ще се появи първата Саломе на софийска сцена, научи „Класа“ от дизайнерката Мариела Гемишева, която подготвя авторска колекция за хитовата постановка в Софийската опера. Великолепната опера на Рихард Щраус се поставя за първи път у нас от немската режисьорка Ребека Щайнер. Певците подготвиха изключително трудните партии с помощта на легендата Анна Томова-Синтова, смятана за една от най-добрите изпълнителки в света на Саломе. Швейцарски художници са се нагърбили със сценографията. Върхът на сладоледа е присъствието на професионален костюмограф – Мариела Гемишева, която облича оперните герои в дрехи уникати, изработени специално за тях. Продуцентите на постановката откриха Мариела чрез австрийското посолство. Дизайнерката има славата на модерен творец, отдавна прехвърлил границите на родината си. Директорът на Софийската опера Пламен Карталов също останал очарован от шанса екипът да работи с професионален моден дизайнер. Мариела Гемишева почти цяла година умува за костюмите заедно с асистентката си Йелена Кесич, която защитава при нея бакалавърска степен в Художествената академия. Месеци наред Йелена прави експерименти с костюмите, а Гемишева ги ситуира в средата.
“Познавам добре текста на Оскар Уайлд, но никога не съм участвала в оперна продукция на „Саломе“. За да стигна до някакво решение, бяха нужни дълги разсъждения. Ужасно съм благодарна на певческия екип, с когото намерихме общ език“, казва дизайнерката.

Специални дами и огромен брой кавалери обличат костюмите

Мариела Гемишева общува с тях, съобразявайки се с личните желания. Костюмът трябва да е красив и атрактивен, комфортен, удобен. Според нея капризите са нормални, задължение на дизайнера е да ги преодолее, за да бъде костюмът функционален и удобен, а не само изключително атрактивен. „За нас, дизайнерите, не е проблем да се съобразим с капризите, защото ние непрекъснато работим с живи хора. Всеки си има притеснения и ги споделя с нас. Нормално е. Нещо като лекарите сме ние – хората при нас се събличат голи и искат най-голямо внимание.“
Дизайнерката постига специфична естетика, нетипична за операта, защото има възможност да се разгърна в костюма както сама преценява. Сцената е ужасно семпла, с много съвременен дизайн, костюмите трябва се превърнат в много сериозни акценти в спектакъла. Това дава специална свобода на костюмографа. Костюмите трябва да са изключително активни, да се превърнат в основите светлинни моменти на сцената съобразно с персонажа, смята Гемишева.

Седемте воала са гвоздеят в зрелището

Седемте воала, които са част от прочутия Танц на седемте воала, които Саломе сваля по време на танца, са решени в тюркоаз. „Заинтересувах се какво се е случвало точно с танца. И постигнах предизвикателност в тюркоаза. Тялото, което остава, след като се свалят воалите, ние сме го изваяли като бижу в злато. Специална бижутерия на сцената! Стигаме до една силно провокативна душевност в злато. Разбира се, това се постига с материали, които са подходящи за светлината. Работим с естествени коприни с различно покритие – матови или сатенени. Дизайнът на светлината, която се използва в спектакъла, е много важен. Неслучайно лайт дизайнерът Васил Лисиков, който идва от Скопие, е майстор в занаята си.

Оскар Уайлд и Щраус с неговия тежък звук - голямото предизвикателство за целия екип

„Постигнах една съвременна визия, която е безвременна. Направихме костюмите по начина, по който се изгражда една модна колекция. И съм много щастлива, че целият екип прие моето предложение да подходим към облеклата като към нещо уникално. Така че колекцията „Саломе“ – мъжка и дамска, ще остане“, казва дизайнерката.


 
Андреана Николова, облечена от Мариела Гемишева,
е като актриса от холивудски филм.



Модно дефиле или опера?

Станете почитател на Класа