Шестима номинирани за наградата БАЗА

Творби на млади български автори, номинирани за наградата за съвременно изкуство БАЗА, ще бъдат изложени на 19 юни в Софийската градска художествена галерия.
Номинираните художници са Бора Петкова, Георги Георгиев – Jorrras, Викенти Комитски, Хр Стаменов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов
За втора поредна година Институтът за съвременно изкуство-София ще връчи наградата за млад автор в областта на съвременното изкуство БАЗА. Тя се вписва в съществуващата от 1990 г. международна мрежа на художници от различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA) и вече е утвърдена като едно от най-престижните отличия. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, осъществени с помощта на The Foundation for a Civil Society, Ню Йорк.
Целта на наградата е да стимулира професионалния старт на художниците, да предостави повече възможности за изява, развитие, образование и разширяване на контактите в собствената страна и в чужбина. Това съответства и на политиката на Софийската градска художествена галерия за поощряване и подкрепа в реализирането на проекти на млади автори и съвременно изкуство.
Първото издание на БАЗА с изложбата на номинираните през 2008 г. беше отличено от критиката като едно от най-значителните художествени събития у нас. През тази година предстои и самостоятелна изложба на миналогодишната носителка на наградата – Рада Букова.
Според характера на конкурса с редуцирания брой на номинираните за участие вече може да се определи една група от водещи млади художници в страната (шестимата номинирани са избрани от 37 кандидатствали). Това оправдава и очакванията на публиката за качеството на изложбата. В представянето на всеки автор са включени създадени специално по този повод произведения или показани в самостоятелни и представителни групови изложби – живопис, рисунки, видео, обекти и инсталации.
Членовете на тазгодишното жури: Мария Василева, Яра Бубнова, Станислав Памукчиев, Кирил Прашков и Венцислав Занков, ще обявят името на наградения за 2009 г. при откриването на изложбата.

Станете почитател на Класа