Йълдъз Ибрахимова: Издавам албум в памет на мъжа ми


Йълдъз Ибрахимова издава джаз албум, който излиза на пазара с логото на „Вирджиния рекърдс”. Грандамата на българския джаз изнесе великолепен концерт на 17 април в зала „България“, за да покаже, че отново е на върха. Йълдъз се съвзема след загубата на мъжа си – турския депутат Али Динчер. Тя продължава да работи така, както би пожелал той самият. За новия си проект Йълдъз разказа първо пред „Класа“.


- Йълдъз, защо чак сега издаваш албум само с джаз, как се нарича той и какво е характерно за него?
- Преди 1990 година щяхме да запишем с Любо Денев албум с песни на Гершуин. Но точно да влезем в студио, дойде някъде отгоре заповед за анулиране на проекта. Така и не разбрахме защо. След това се запознах с различни стилове, но винаги с джаз импровизации. Този албум е по-специален за мен, защото съпругът ми Али Динчер много искаше да го запиша. Заглавието на албума е Back to my love и има за мен две значения. Първото е, че го посвещавам на моя съпруг Али Динчер, второто е, че се връщам към моята голяма любов – джаза.

- Какво е за теб джазът освен свобода?
Джазът за мен е начин да изразя чувствата си.

- Ти отдавна доказа, че си космополит и изпълнител на World Music. Но въпреки това си човек, който милее за родното и с удоволствие включва в богатия си репертоар и турски, и български народни песни. Кой стил все пак ти е предпочитаният - етноджазът, фолклорът или нещо друго?

- Много ми е трудно да ги разгранича. С еднакво удоволствие ги изпълнявам всичките.

- Твоята кариера надхвърли 30-годишна. Какво е за теб сцената и кои мигове не би забравила никога?
- Сцената за мен е невероятно усещане за свобода и навлизане в един безкраен свят.

- Вярваш ли в приятелството, имаш ли приятели, които са ти останали верни през всичките тези години?
- Да, вярвам и имам такива приятели.

- Въпреки че живееш в Турция от 1993 г., си идваш често в България. Как я намираш - кое те радва, кое те разочарова у нас?
- България се променя. Има неща, които се развиват в положителна посока, други, които не се развиват в много добра посока.

- Дванадесетгодишната ти дъщеричка Суна като че ли върви по твоя път. Готвите ли съвместни проекти и би ли искала тя да стане музикант един ден?
- Правим концерти с нея. Тя има отношение към музиката. Дали ще стане музикант, времето ще покаже.

- Освен изпълнител, ти си и преподавател. На какво наблягаш в процеса на преподаване?
- Уча ги на това да бъдат трудолюбиви и да отдават значение на най-доброто в работата си, да обръщат внимание и на детайлите, да са прецизни и всеотдайни.

- След чудесния ти концерт в зала „България” и новия ти албум какви са творческите ти планове, какво още да очакваме от Йълъдз Ибрахимова?
- Мисля за още един албум – с детски песни.

- Освен музиката кои са любимите ти неща , какво сама си пожелаваш ти за в бъдеще?
- Първото нещо е ние всички да бъдем здрави. Пожелавам си да съм заедно с любимите ми хора около мен и да бъда по-често сред природата.


Интервюто взе Лилия Динова

Станете почитател на Класа