Балконът на Жулиета вече е отворен за сватби

Балконът на Жулиета във Верона ще бъде съдбовно място за всички двойки, решили да си кажат романтично "да". От 1 юни имението Каса ди Жулиета е отворено за сватбени тържества. Проектът на общинските власти е наречен "Ожени се за мен във Верона".
Първите младоженци, пресъздали сцената с балкона от едноименната Шекспирова трагедия, бяха футболистът Лука Чекарели и половинката му Ирене Ланфорти.
"Чувствам се превъзбуден. Сватбата винаги е свързана с много силни емоции, особено на място като това. Надяваме се да ни донесе късмет", споделя Чекарели пред Ройтерс.
Балконът на Жулиета е едно от най-посещаваните места във Верона. Много двойки мечтаят да се оженят именно там – в къщата е музей, която може да бъде разгледана с гид срещу входна такса. Статуята на Жулиета е другата атракция – съвсем безплатно всеки пипа дясната и гръд за късмет и успех в любовта. Гръдта е излъскана до блясък от туристите.
Сватбата в Каса ди Жулиета обаче не излиза евтино. Двойките от ЕС плащат по 700 евро, а за онези, които не живеят на територията на Съюза цената скача на 1000 евро.
"Може да ви изглежда скъпо, но сумата трябва да покрие таксата за издаване на брачно свидетелство, хонорарите на служителите, които извършват бракосъчетанието.
За двойките, които не са граждани на ЕС, се изискват допълнителни документи, което оскъпява ритуала за тях", обяснява Даниеле Полато от обредната служба в града.
Тържества се организират само в събота, неделя и понеделник преди обяд. Градските власти възнамеряват да осигурят в бъдеще цял "сватбен пакет", който да включва всичко – от настаняване в хотел до осигуряване на цветята за церемонията. Къщата на Жулиета, която датира от XIII век, е един от най-посещаваните туристически обекти във Верона и привлича около 1,2 млн. посетители годишно. Тя е принадлежала на фамилията Капело, която традиционно се свързва с рода Капулети, към който принадлежи Жулиета в Шекспировата творба.

Станете почитател на Класа