По идея на Божидар Икономов Мона Лиза влезе в картина на Майстора

Елиана Митова

Джокондата на Леонардо да Винчи влиза в кюстендилската „Девойка“ на Владимир Димитров – Майстора и удобно се настанява сред короните на узрелите ябълки! И двете пленителни жени гледат от огромния плакат на Божидар Икономов, който на 4 юни ще озари просторното хале на Терминал 2 на софийското летище. Така благодарение на художника потокът от пътници, които за първи път стъпват на българска земя, ще се сблъска със супероригинална визия за България. Густав Климт до Иван Милев. Хенри Русо до Ива Яранова. Герои на велики световни художници редом до лицата от портретите на видни български творци! Зрелището е толкова атрактивно и ярко, че изкушеният ще занемее. А неизкушеният ще се замисли и сигурно ще попита: „Какво пък е това?!“
Това е изложбата плакати „Европейски образи“, която Божидар Икономов открива под патронажа на министъра по европейските въпроси Гергана Паси. Г-жа Паси разгледала календара на Дипломатическия културен институт за 2009 година, в който Божидар Икономов помества 12 от своите уникални плакати. И веднага възприела идеята на художника плакатист да превърне календарните образи в огромни постери, предназначени за софийското летище. „Много преди да влезем в Европейския съюз, започнах да работя върху колажите. Неведнъж съм използвал картини на световни майстори за моите плакати и съм получавал одобрението на публиката. Затова реших да намеря паралел между мадоните на Майстора и Васил Стоилов и прекрасните женски образи на Леонардо. България по своето изкуство трябва да се мери с най-големите световни образци. Ние, художниците, го знаем. Трябва да го узнаят и европейските народи“, разказва пред „Класа“ художникът.
Божидар Икономов се възмущава от примитивната визия, с която родината ни се представя пред света. Ерудиран и опитен творец като него трудно може да преглътне розата, която неотдавна беше обявена от една министърка за „визитна картичка“ на България. „Обявиха някакъв конкурс, ама такъв, че никой от опитните художници да не разбере. И изработиха някаква роза, дето ме е срам да я гледам. Визията, с която продължаваме да се представяме пред света, е на ниво „Балкантурист“ от 70-те години. Жалко че в родината ни работят толкова талантливи художници, които могат да измислят чудеса“, разказва Икономов. В изложбата, която ще видим след броени дни, той показва нагледно чудесата, които е способен да сътвори ерудитът - по уникален начин среща женските лица на Ботичели с българките на Иван Ненов, нестандартните героини на Вихрони Попнеделев с тези на Модилияни. Икономов намира общ фон за бледите деца на Реноар с прекрасните детски портрети на Дечко Узунов! И като едно намигване към зрителя предлага и своя творба в колажите – негов авторски постер, съчетан с картина на Рене Магрит. А своеобразен връх в експозицията е образът на Мадарския конник, композиран до Конника на Донатело. Изложбата на Божидар Икономов показва по недвусмислен начин колко близко световните майстори резонират в усещането за нашата национална идентичност. Хармонията в цветовете и формите е изумителна, внушението – трайно и зашеметяващо.
Дано от софийското летище плакатите „отлетят“ към луксозните и лъскави халета на европейските аерогари. Където ще ги видят и ще им се насладят милиони пътници. Дано се намери и находчив продуцент, който да превърне „Европейските образи“ и в клип! Ако се завъртят по тв каналите – и нашите, и световните, те ще разказват много по-убедително за България, отколкото нескопосаните туристически реклами и неясни символи, които единствено будят снизхождение и смях у зрителя.


Едно към едно за художника

Името Божидар Икономов е “запазена марка” в сценичния плакат. Запазена марка остава през годините и приятелството му с писатели и театрали, с издатели и музиканти, с кинаджии или сериозни академици. Още като студент в Художествената академия в София той избира плаката за свое творческо предизвикателство и оттогава не прекъсва да ни изненадва с графиката и колорита на оригиналните си идеи. Така наистина прави от плаката изкуство. Той не само е дисциплиниран и етичен в “любимата си забава в живота”, както нарича работата си, но и развива таланта си до завидна висота. Българският художник Божидар Икономов е сред 200-те най-добри в света. Пазарната икономика, която сега развиваме (и тя нас), вече десетилетия е позната и действа от самото начало в кариерата на този творец. Неговите творби отдавна преминават границите на широкия свят и също толкова отдавна печелят родни и международни престижни награди. В европейския културен сезон през 2008 г. с интерес се отбелязва оригиналното присъствие на експозицията “Буквите на България-азбука на Европа”. В София, Мадрид и Париж българската азбука е показвана в плакати на художници от цял свят. Трима от тях са български творци, направили своя кауза представянето на нашата история, култура и език в световното пространство на духа. Божидар Икономов е сред тях. Участник в конкурси (и често сред отличените в тях), гост или жури на сериозни изложения на графичното изкуство или просто пътешественик, Божидар Икономов познава световни океани и мегаполиси. Но от всички географски ширини се връща с нетърпение в България и наистина вярва, че родината е най-хубавият плакат на красивите и важните неща за човека.

Станете почитател на Класа