Ирина Репуц: Мартин Димитров се е писал член на БЗНС, за да вземе едни пари - това е срамно

Християндемократическата партия (ХДП) е част от Реформаторския блок, заедно с Българска нова демокрация. „Ние сме част от коалицията и това е ясно и видно", заяви председателят на ХДП Ирина Репуц в сутрешния блок на bTV.
„Коалицията се състои от 7 партии продължава да се състои", каза тя. Според нея, обаче, е надделяло говоренето на петте основни партии, от което излизало, че другите едва ли не не съществуват.

Както БЛИЦ съобщи, Репуц поиска запор на партийната субсидия на Реформаторския блок. Причината е, че нейната партия не е включена в анекса към коалиционното споразумение, според който и на нея се полага част от парите. Тази част, обаче, й е отказана.

Според Репуц, ХДП има значителен принос към успеха на РБ на изборите и по никакъв начин не може да се твърди, че не е част от коалицията. „ХДП удвои резултата на РБ във всички райони, където се явихме със свои кандидати, а ние се явихме почти навсякъде", посочи тя. Повишаването на броя на гласовете за блока от европейските до парламентарните избори се дължи и на дейността на ХДП. „Факт е, че резултатите са променени", каза Репуц и допълни: „Имаме и преференциален вот".

„Когато не е посочено кой колко да получи, законът казва, че всеки получава по равно. Те не искат това да се случи", обясни разпределението на субсидията председателят на ХДП. „Не виждам с какво ХДП е по-малко значителна от партията на Корман Исмаилов", изтъкна тя.

Реформаторският блок трябва да получи 13 млн. лв. за 4 години. „Ние сме една седма от общата коалиция. Колко трябва да отиде при нас е въпрос на общата договорка. Ако няма такава договорка, трябва да бъде по равно", смята Репуц.

Тя разкри и каква схема се прилага в блока, за не бъдат изпуснати парите от субсидията. Хора, които са записани като членове на Гражданския съвет, изведнъж са заявили партийна принадлежност, за да вземат пари. Такъв е примерът с Мартин Димитров – бившия председател на СДС, който декларирал принадлежност към БЗНС. „Понеже БЗНС в момента няма нито един депутат, понеже единственият им депутат стана министър", обясни Репуц.

По думите й, Димитров е декларирал неистина, за да се вземат едни пари. „Разбирате ли, в момента се опитваме да ги спасим от измама", заяви Репуц. „Хора, които декларираха операция „Чисти ръце", ми те си изцапаха ръцете в ден първи", допълни тя.

„Ние нямаше да извиваме ръце, нито щяхме да чупим пръсти, ако бяха седнали на една маса. Това, което направиха, наистина е срамно", смята председателят на ХДП.

Тя обясни още, че докато има правен спор парите от субсидията не могат да се отпуснат.

Станете почитател на Класа