Юрий Асланов: Най-лесни ще са преговорите между ГЕРБ и БСП

Най-добрият вариант според резултата от изборите е дясноцентрична коалиция около ГЕРБ, защото коалиция на всяка цена може да е по-лоша и от предсрочни избори. Никой не знае колко време ще продължи токова обединение, но е то е по-добрият вариант от широка спогодба между ГЕРБ-БСП, както и от нови избори . Това каза , социологът Юрий Асланов.„Вариантите за коалиции са доста в различни комбинации – двойна, тройна, четворна. Най-добре е дясноцентристка коалиция около ГЕРБ заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Има някакво 60-70% съвпадение в програмното намерение на тези партии. Всяка друга коалиция би се основала на някаква безпринципна договорка и изключителни противоречия в предизборните ангажименти", заяви социологът.

Според него е много трудно да се каже с кого ГЕРБ ще имат най-трудни коалиционни преговори, но със сигурност най-лесни ще са с БСП, защото от левицата обявиха, че няма да участват в коалиции.

„Ако коалиционните преговори се провалят и ГЕРБ върнат мандата, следват нови избори. Никои от следващите парламентарно представени партии няма да се нагърби с оползотворяване на мандата", разясни Асланов.

Според него избирателите вече са разочаровани от политиците и това е причината да не може да се каже дали ще има коалиция, която да получи обществената подкрепа.

Станете почитател на Класа