Реформаторите искат разписано коалиционно споразумение

Никой не може да спре по никакъв начин някакви задкулисни договорки да се водят, въпросът е дали те ще имат значение за публичното структуриране на властта. Това заяви в предаването „Неделя 150" Атанас Атанасов от ДСБ.

Тепърва ще трябва да видим в различните сфери на обществено-политическия живот и на управлението какви принципи можем да договорим, какви политики трябва да бъдат разписани и тогава ще стане ясно дали може да се случи такова правителство на споделената отговорност. /.../ Аз например искам да знам – ще договорим ли с ГЕРБ няколко законопроекта, които да бъдат внесени и приети, например Законопроект за изменение на Закона за МВР, за да може да се въведе реално конкурсно начало в израстването в службата и заемането на ръководни длъжности. Едно е да се говори, аз искам реално да се види, че ще бъде приет такъв законопроект. Искам да знам – ще се подкрепи ли законопроект, с който да бъде реформирана ДАНС, така че тя да стане реална контраразузнавателна служба и да противодейства на например руския шпионаж в България, защото по тази линия от 15 години изобщо не се работи, и да се раздели това смесване на контраразузнавателни с полицейски функции, ще се приеме ли законопроект, с който да бъде поставена под контрол новата агенция ДАТО, която се превърна в черна кутия и никой не знае какво се случва вътре и т.н. Трябва да договорим конкретни политики и ако имаме единомислие в тази насока да се получат реформи, ще се състои правителство.

За мен има един изключително важен въпрос при структурирането на следващата власт – ще има ли политическа воля в мнозинството да бъде извадено ДПС реално и фактически от властта. Това ме интересува. Не ме интересува кои ще бъдат носителите, въпросът е да има гаранции, че това ще се случи. Проблемът на ДПС не е в това, че етно-религиозна партия, а че работи като мафиотска организация.

Атанасов подчерта, че реформаторите искат разписано коалиционно споразумение за управление, за да може във всяка сфера, за различните министерства да бъдат разписани конкретните политики, които ще бъдат следвани, и разбира се със срокове за изпълнение.

Станете почитател на Класа