Клисарова:Не бива бюджетът за образование да бъде под 4 % от БВП

Не бива да позволяваме бюджетът за образование да бъде под 4% от БВП, заяви министърът на образованието в оставка Анелия Клисарова като препоръка към своя наследник. Вече бившият министър отказа да си поставя оценки като обяви, че цял живот е правила това и предпочита други хора да оценяват нея самата. 300 000 лева от бюджета на Министерството на образованието ще бъдат отделени за две училища в Мизия във връзка с последните трагичния събития в региона. Просветният министър в кабинета "Орешарски" обяви, че средствата трябва да бъдат отпуснати спешно, за да се отстранят щетите и наесен учениците да могат да влязат в класните стаи. Парите са налични, но решението за тяхното разпределение трябва да бъде взето от служебното правителство.
С голяма усмивка и благодарност към своя екип и ресорните репортери Клисарова се сбогува с повереното й министерство около 11:30 часа или само минути, след като държавният глава Росен Плевнелиев обяви името на нейния наследник - Румяна Коларова. Освен папка с отчета и всичко, което Коларова трябва да продължи като дейност в МОН, Клисарова призна, че й оставя и подарък - звънец, с който да бъде открита новата учебна година през септември.
Самият отчет на Анелия Клисарова пък представляваше по-скоро план за всичко онова, което предстои да бъде направено в сферата на образованието. "Нека да има приемственост за доброто на нашите деца. Смятам, че екипът на МОН направи много за трите основни области - наука, средно образование и висше образование", заяви министър Клисарова.
Правителството "Орешарски" определи образованието като приоритет и бяха дадени повече средства за това направление, припомни тя. За съжаление не е останало време за изпълнение на изготвения план, съжали Клисарова и подчерта, че основният принцип е бил принципът за равен достъп до образование на всички деца в България.
"Вярваме, че принципът на приемственост, който възприехме, ще остане водещ за системата на българското образование. Пак ще работим за образованието, независимо кой на каква позиция е", заключи Клисарова. Тя благодари на всички хора в министерството и на журналистите, че са били конструктивни в своите критики и са я амбицирали да си свърши работата в максимално висока степен през тази една година, макар в началото да е била изплашена от новата си роля.

Станете почитател на Класа