Още преди Мизия щетите от наводненията стигнаха 495 млн. лв.

„На последното заседание на правителството в оставка е одобрен докладът, оценяващ щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново на 495 млн. евро. На тази основа са изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в ЕК в понеделник. Ако това не е сторено, те ще бъдат изпратени днес и проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство“. Това каза по БНР вицепремиерът в оставка Даниела Бобева. Тя уточни, че наводнението в Мизия не е отразено в доклада, защото се случи по-късно. Бобева разясни, че в този документ има искане за финансова и техническа помощ, както и за следства за превенция, като от ЕК зависи колко пари ще отпусне.

Даниела Бобева коментира и актуализацията на бюджета на НЗОК за сметка на свиване с 5% парите на министерствата. Според нея това няма да е фатално за работата на ведомствата. По думите й, в историята на българската фискална политика няма случай, в който отиващо си правителство да оставя пари за следващо.

Бобева изтъкна още, че няма правителство което може да оцелее, когато партиите, които го подкрепят, не са в добри отношения.

„Аз не си спомням някое правителство да си е тръгнало с фанфари, но истината е, че при всички лъжи, които се изсипаха за нашето правителство, ние нямахме сериозни икономически протести, защото се опитвахме да балансираме между трудната политическа ситуация и стабилност, и реалните искания на хората и перспективите за икономическо развитие“, коментира вицепремиерът в оставка.

Станете почитател на Класа