Близнашки обеща да спазва буквата и духа на Конституцията

„От снощи бяха премахнати заграждения около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство. Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация”. Това заяви в словото си след обявяване на новото служебно правителство министър-председателят Георги Близнашки. В Гербовата зала на президентството Близнашки декларира, че във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението.

„Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Това правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива”, подчерта професорът по конституционно право. Георги Близнашки изброи сред основните приоритети пред правителството си постигането на стабилност, подобряване на образа на България в рамките на ЕС и НАТО, продължаването на работата по ключови реформи.

В първата си реч Близнашки се обърна и към пострадалите от наводненията. На които обеща да бъдат чути и видени болките им, след което апелира да помолим природата да бъде по-милостива.

„Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива”, заяви новият служебен премиер, който ще управлява изпълнителната власт поне до средата на октомври.

Биография на проф. Георги Близнашки

Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област.

Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията „Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание“.

От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по Конституционно право на Република България, Катедра „Конституционноправни науки” на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право на Република България.

Проф. Георги Близнашки развива богата академична дейност. От 2011 г. е член на Факултетния съвет на Юридическия факултет на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, ВСУ „Черноризец Храбър“ и Нов български университет.

През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в Конституцията на Република България, образувана от 39-то Народно събрание.

През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.

През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.
Автора е на повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.

Станете почитател на Класа