ДПС се обяви за национален борд за еврофондовете

След като президентът Росен Плевнелиев предложи на партиите национален пакт по еврофондовете още в края на 2012 г., сега и ДПС поиска да има национален борд. Идеята е партиите да постигнат съгласие по ключови въпроси, свързани с европарите, така че независимо кой е на власт, те да се изпълняват, за да върви страната напред. Това означава да бъдат направени реформите в здравеопазването, образование, ВиК сектора, транспорт и регионална политика, както и да се приеме нов Закон за обществените поръчки и такъв за еврофондовете. Решение трябва да се постигне и по отношение на парите за общините.
Въпросът беше поставен отново от държавния глава по време на консултациите с политическите партии в понеделник и неофициално е бил консултиран между политическите партии.
„Изключително съм обезпокоен от това, което се случва в момента с усвояването на средствата от еврофондовете за изминалия програмен период и забавянето на споразумението с ЕС за новия. Във всички програми има проблеми, има рискове от загуба на средства. Наложително е да се намери формат, който да постигне национално съгласие по ключови за реализацията на средствата от еврофондовете въпроси, който образно би могъл да се нарече Национален борд за еврофондовете“, каза Джевдет Чакъров, депутат от ДПС пред Mediapool.
ДПС предлага постигането на такова съгласие между политическите сили у нас на най-широка основа, като отговорните политически субекти поемат ангажимент, че набелязаните мерки ще се изпълняват, независимо кой ще е в следващото управление, кой ще е в опозиция, допълни Джевдет Чакъров. Второто искане на ДПС е всички партии да излязат с обща позиция относно спрените плащания по някои програми. „Недопустими са изказвания на „вас ви спряха фондовете, при нас системите работеха“. Това е слаба позиция пред Еврокомисията. Фондовете не са „наши“ и „ваши“, това са парите на България и затова е необходима единна позиция на партиите по въпроса“, смята Чакъров.
Третото предложение на ДПС е за бързо приемане на Закон за еврофондовете. Такъв беше предложен от правителството на ГЕРБ, който обаче не успя да бъде гласуван от предишното Народно събрание. След като дойде на власт правителството на Пламен Орешарски ресорният вицепремиер Зинаида Златанова заяви, че няма време за него и отказа да го внесе в парламента, въпреки че бившият и настоящия председател на парламентарната комисия по еврофондовете Младен Червеняков и Деница Караджова бяха на мнение, че има необходимост от такъв закон. Приемането на Закон за еврофондовете е и една от бележките, отправени от Еврокомисията по Споразумението за партньорство.

Станете почитател на Класа