ЕК с устен доклад за напредъка на България и Румъния

Европейската комисия ще представи днес пред работна група на Съвета на ЕС данни за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Заседанието ще бъде закрито и непосредствено след него не се очаква официална информация, информира БТА.
Говорителят на ЕК Марк Грей неколкократно уточни в последните дни, че процедурата е обичайна и предвижда представянето на устен доклад, в който се съдържат факти от последните шест месеца, но не и политически оценки. Тази процедура бе въведена в началото на тази година, след като през юли 2012 година комисията оповести последния досега редовен писмен доклад за нашата страна и за Румъния. Тогава бе решено, че следващият редовен доклад за България ще бъде в края на настоящата година.
След въвеждането на механизма за сътрудничество и проверка през 2007 година, Европейската комисия публикуваше два пъти годишно официални писмени доклади за нашата страна и за Румъния. Миналата година комисията прецени, че процедурата за България може да бъде облекчена и до следващия доклад да бъдат дадени 18 месеца, вместо шест. През юни председателят на ЕК Жозе Барозу съобщи, че механизмът ще бъде запазен и ще продължи да действа "до постигането на трайни резултати" в наблюдаваните области - реформа на съдебната система и борба с организираната престъпност.

Станете почитател на Класа