И посланикът на Холандия подкрепи протестите

Посланикът на Кралство Нидерландия Карел ван Кестерен обяви пълна подкрепа за писмото на посланиците на Франция и Германия в София, които призоваха преди седмица управляващите от БСП, ДПС и "Атака" да скъсат връзките си с олигархията.
Дипломатът заяви, че няма значение дали ще бъде обвинен в намеса в българските вътрешни работи, защото е съгласен с тях. Преди два дни и посланикът на Белгия Аник ван Калстер заяви: "Дори и математическите сметки да излизат, правителство или парламент могат да почувстват, че вече не са легитимни, и да решат да подадат оставка". "Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората", коментира днес Карел ван Кестерен. След като дипломатите подкрепиха протестите срещу властта, водещи политици и депутати от БСП обявиха, че европейските посланици не са прави. А народната представителка от Разградско Татяна Буруджиева, която е началник на кабинета на председателя на БСП, декларира, цитирана от пресцентъра на БСП: "Посланиците на Германия и Франция трябва да бъдат изгонени!" През 2007 г. тя нарече Пламен Орешарски "счетоводител, а не финансист и политик".
Холандският посланик заяви днес, че причина за протестите, обхванали страната, е дефицит на внимание към това да се спазват европейските ценности като прозрачност и честност. "Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения и всичко това трябва да спре. Правителството и президентът да търсят начина да се излезе от ситуацията, като се спазват основните принципи, въпреки, че има много напрежение и единоборство сега", посочи ван Кестерен и уточни, че сега е моментът за крачка назад и по-обективен поглед на ситуацията. В отговор на въпрос той каза: "Ще влезете в Шенген, но няма да е скоро. За да дадеш ключа на съседа си, трябва да му имаш доверие". И обясни, че в момента дискусиите по списъка Шенген не са в дневния ред на Брюксел. Според посланик Карел ван Кестерен приемането в безвизовото пространство може да стане след като българските политици се обединят и подобрят атмосферата в страната, но е важно и премахване на случващото се "зад сцената". В коментар за крехкото парламентарно мнозинство в българското Народно събрание ван Кестерен заяви, че съжалява, че се стигнало до това властта да зависи от гласовете на партия "Атака" и според него това трябва да се обсъди между всички политически движения. Съгласен съм, че е трудно подобни партии да бъдат игнорирани, но не е приемливо те да влизат на ключови позиции, добави посланикът в коментар по повод парламентарната комисия по етика, която първоначално беше дадена на лидера на партията Волен Сидеров, а по-късно преименувана.

Станете почитател на Класа