Решението на ЕС за Македония е полезно за целия регион, смята Николай Младенов

Заключенията на Съвет "Външни отношения" са от полза за България, за Македония и за целия регион. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи. България ще помага на Македония да се придвижи напред по пътя на европейската интеграция възможно най-бързо, затова приветствам заключенията на Съвета. Те ще създадат положителен климат в целия регион. Това е заявил българският външен министър Николай Младенов на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел вчера. Съветът прие заключения, в които ЕС очаква от Република Македония напредък в три сфери: реформите, предвидени от Диалога за присъединяване, отношенията със съседите и спора за името.
Европа е солидарна с България. Радвам се, че позицията на България по проекта на заключенията беше приета от страните-членки, подчерта след заседанието Николай Младенов. Той заяви, че резервите, свързани с добросъседските отношения, ще бъдат свалени веднага след като предложеният от България двустранен процес донесе конкретни резултати. Това ще бъде от полза за България, за Македония и за целия регион, отбеляза Младенов. Той още веднъж потвърди ясното желание на България да види своите съседи в ЕС възможно най-скоро, в съответствие с приетите критерии. ЕК е органът, който ще анализира напредъка в реформите и добросъседските отношения и ще докладва на Съвета през пролетта на 2013 г.
На първо място трябва да се прекрати тази постоянна антибългарска кампания, която през последните дни достигна някакви истерични стойности в съседната страна. Това каза в сряда пред Нова тв Николай Младенов.
Външният посочи, че най-важните стъпки, очаквани от Скопие, са в три посоки. „На първо място, да започнем бързо и конструктивно преговорите по Договора за добросъседство, който сме предложили на Република Македония. На второ място, да създадем инфраструктурата, която да осигури, да направи така ситуацията, че този договор да се спазва, а не да остане само на хартия. И на трето място, да видим добронамереност в желанието за развитие на отношенията с България”, каза Младенов.
Казусът беше коментиран и президента Росен Плевнелиев.
Уважавам решението на Съвета на министрите по отношение на ситуацията с Македония и го определям като мъдро и солидарно, защото посочва проблемите и се вслушва в мненията на всяка една от държавите-членки на ЕС. Човешките отношения между българи и македонци са добри и няма никакви проблеми, каза президентът. Той отбеляза, че добросъседството е сериозна тема, на която също трябва да се обръща внимание.
„България протяга ръка към Македония в името на една обща цел и аз вярвам, че взетите решения ще бъдат правилни”, каза още Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа