Станишев: Борисов преговаря в Брюксел без мандат от парламента

В момента се водят тежки преговори на Европейския съвет за следващата финансова рамка, за бюджета на ЕС в периода 2014 – 2020 г. Българският премиер отиде без мандат от парламента, без национална позиция. Това се казва в декларация на Парламентарната група на Коалиция за България, прочетена от парламентарната трибуна от лидерът на БСП Сергей Станишев. Станишев заяви, че вчера Бойко Борисов се оплаквал защо партиите не обсъждат този въпрос. „И аз питам защо. Кой трябва да прояви инициативата и да потърси подкрепа от целия парламент?”, подчерта Станишев. Според него при темпа на усвояване на евросредства страната ни ще загуби голяма част от еврофондовете. „В предложението на Ромпой е включен нов критерий за следващия период – степента на усвояване на средствата от ЕС от предходния период. С какви очи Борисов ще отиде и ще поиска повече пари и за кохезия, и за земеделие?”, коментира Станишев.
„Класация на вестник Файненшъл таймс класира 19-те най-добри министри на финансите на ЕС. Чудя се защо г-н Дянков не е сред тези министри, а в класацията са министрите на Гърция, Португалия”, коментира депутатът.
Той заяви, че предходното правителство е увеличавало всяка година финансирането както на здравеопазването, така и в други публични сектори.
„Това правителство замрази доходите и това отчитат като огромен успех. Вие обещахте ръстове, говорехте за увеличение на доходите. Вече забравихте за новия външен заем от 2 млрд. лв. Това е заем, не са пари от собствени приходи. Вие увеличихте правителствения дълг сумарно с 5 милиарда лева за вашия мандат. И тези пари ще ги връщат всички български граждани. Над 6 млрд. лв. е сумарния дефицит за управлението на ГЕРБ. Това са необезпечени пари”, заяви Сергей Станишев.
„Ние двойно намалихме държавния дълг и двойно увеличихме фискалния резерв. Спекулациите на Дянков са недостойни за един министър. Общата картина е негативна”, посочи той. „Наскоро Дянков даде светли обещания – до 10 години ще достигнем средноевропейските доходи. Очевидно философията на ГЕРБ е развитите страни да се обърнат назад и да тичат към нас, а не ние да ги догоним”, коментираоще лидерът на социалистите.

Станете почитател на Класа