"Газпром" и DESFA създадоха компания за строителството на гръцкия участък на "Южен поток"

Атина, Гърция /КРОСС/ "Газпром" и гръцката разпределителна компания DESFA са подписали снощи договор за създаването на компанията South Stream Greece A.E., която ще се заеме с изграждането на гръцкия участък на "Южен поток", съобщава министерството на околната среда и климатичните промени на Гърция, цитирано от ПРАЙМ-ТАСС.
Всяка от двете компании притежава по 50% от съвместното предприятие. След подписването в централното бюро на гръцката компания се е състояло и първото заседание на  техническия комитет. На него е било оценено развитието в разработването на технико-икономическото осигуряване на тръбопровода. Газопроводът трябва да заработи през 2015 година.

Информационна агенция КРОСС припомня, че  "Южен поток" е газопровод, който трябва да премине по дъното на Черно море. Морският участък започва от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие, до бреговете на България. Общата му дължина е около 900 км, а максималната дълбочина, е повече от 2 километра. Производителността на морския участък на "Южен поток" ще бъде до 63 млрд куб. метра в година. За реализирането на сухопътната част на проекта са подписани междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.


/ВН/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа