Найденов: Българските хубави домати без ГМО са ми основен приоритет

Българските хубави домати без ГМО са ми основен приоритет като министър, българите няма да ядат домати с ГМО, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос на репортер на БГНЕС.
Драмата с ГМО културите започна, тъй като колегите от МОСВ, решиха да транспонират задължителното европейско законодателство в тази област, заяви министърът. За да се отглеждат ГМО в селскостопански култури разрешението се дава от земеделското министерско. "Аз такива не съм давал, няма и да дам", бе категоричен Найденов. На въпрос дали в момента, в България има площи засети с ГМО царевица, и ГМО соя, министърът отговори, че преди години са давани такива разрешения, но за опитни цели. На повторен въпрос, че съществува информация за засети у нас площи с такива култури, министърът каза: "Аз не казвам, че към момента такова нещо няма, но се използват ГМО царевица и ГМО соя, като основни компоненти и съставки за фураж, тъй като количеството на конвенционалните не е достатъчно“. Министърът бе категоричен, че в България на открито опити с ГМО няма да се правят, а само в лабораторни условия. По настояване на Министерство на земеделието и храните са разграничени в щандовете в магазините продуктите от животински и растителни масла, поясни Найденов. Той ще подкрепи и решението в супермаркетите, веригите магазини, и хранителни стоки, разграничението в отделни щандове на продуктите съдържащи ГМО и тези с биопродукти.
Разпоредил съм на Инспектората към МЗХ да се подготви целия пакет документи за нарушенията на бившия министър на земеделието Нихат Кабил и те ще бъдат предадени на прокуратурата заяви министърът. "Смятам, че това е престъпление, една схема за източване на средства и този, който я е направил да си понесе отговорността“ , заключи министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа