Борисов: Насилието над жени с химически вещества ни свързва с Азия

Министър-председателят Бойко Борисов присъства на форум, посветен на борбата с насилието върху жените, предаде репортер на БГНЕС.
Кръглата маса “Другата страна срещу насилието над българските жени” е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Гости са Цецка Цачева, председател на Народното събрание, Цветан Цветанов и други. Организаторите, заявиха че това е изключително тежък проблем – насилието с особено опасни химични вещества върху жените. Начин за преодоляването му е максималната информация и превенция да достигне до всеки един.
Организатори на форума са сдружение “Граждани за европейско развитие на България”, Фондация “Ханс Зайдел” и Асоциация “С лице към света”. По време на кръглата маса ще се обсъдят няколко теми. Насилието с химически вещества – проблем на обществото и как да събудим гражданската съвест, е първата от тях. Ще се обсъди и ограничителният режим за свободно използване на киселина и превантивни мерки. Ще бъдат дискутирани и тежките поражения върху жертвите и как се променя животът им след такова насилие. Мария Неделчева депутат от Европейския парламент ще представи сравнителна характеристика на практиките в страните членки на Европейския съюз. Депутатът Димитър Лазаров ще представи промените в Наказателния кодекс, които пряко касаят извършителите и поръчителите на такива престъпления. Този вид престъпления не са характерни за Европа, заяви по време на форумът журналистката Миролюба Бенатова. Този вид престъпление е характерен за Балканите. В България жертви на този вид престъпления са 24 души. На този етап има само един осъден, като поръчител на заливане с киселина – коментира още Бенатова.
Само един осъден от толкова, заяви Бойко Борисов. Сега имаме възможност да променим законите, допълни той. Премиерът заяви, че този вид престъпления ни свързва с Азия, защото те са характерни за този регион. Нашите прадеди са въвеждали кървави закони, коментира премиерът. Много точно трябва да бъде записано в закона, “който причини вреда с киселина или основа” – много точно трябва да бъде записано в закона, заяви Борисов. Това трябва да бъде, за да не могат да бъдат освобождавани извършителите и поръчителите, подчерта той. Не може да се намери за 20 години един свестен министър на вътрешните работи или полицай да събере годни доказателства, заключи в изказването си Бойко Борисов. Подкрепата на гражданското общество е много важна, за да можем да разкрием даден вид престъпление, заяви в експозето си вътрешният министър и вицепремиер Цветанов. При сега действащата нормативна уредба този вид престъпление се води се за средна телесна повреда, допълни той. По думите му трябва да има тежка наказателна отговорност, но най-важно е да има разкриване на тези престъпления, изтъкна още министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа