Проф. Михаел Бар-Зоар пя "Мила Родино" на улица в село Горско Сливово, кръстена на него

Проф. Михаел Бар-Зоар пя "Мила Родино" на улица в село Горско Сливово, кръстена на него
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.03.2024
  • Share:

 

Световноизвестният израелски историк, писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар пя "Мила Родино" на улица, кръстена на него в ловешкото село Горско Сливово. Емоционалната случка се разигра днес в деня, когато страната ни отбелязва 81-та годишнина от спасяването на българските евреи. С решение на Общинския съвет на община Летница, взето днес на тържествено заседание официално бе открита и преименуваната улица на името на Михаел Бар-Зоар - един от спасените български евреи, който посвети живота си на каузата да разкаже на света за героичното дело на българския народ по време на Втората световна война. Така от днес кметството в село Горско Сливово вече се намира на улица "Проф. Михаел Бар-Зоар".

 

 

Президентът Румен Радев участва в церемонията в село Горско Сливово и в словото си изтъкна подвига на българския народ и приноса на израелския историк, роден в София, за популяризиране на българския подвиг. Церемонията по откриване на преименуваната улица се състоя пред къщата, в която от 1942-1944 г., т. е. военните години, проф. Бар-Зоар е живял заедно със семейството си в село Горско Сливово, където са били въдворени от тогавашната власт екстрадирани от София български евреи.

 

 

 

Самият проф. Михаел Бар-Зоар с вълнение сподели, че на български има две думи - родина и отечество. За него България винаги ще бъде неговата родина, а Израел - негово отечество.

Това беше прекрасен живот за мен, тук не разбрах какво е антисемитизъм, каза пред жителите и гостите на селото проф. Михаел Бар-Зоар. Неговата съдба е ярък пример за спасяването на българските евреи в годините на нацизма, когато огромна част от европейските евреи са пратени в нацистките лагери на смъртта.

 

 

 

Проф. Бар-Зоар разказа за своите спомени, свързани със свещеника на селото, който му прави специален подарък – книги с приказките на Братя Грим. "След години си мисля за това – един поп от едно малко село отива в Летница или в Павликени, и с пари от своя джоб купува книги за едно еврейско дете, понеже е горд, че е от неговото село и знае да чете. Къде има такова нещо в Европа?", подчерта историкът.

 

 

 

"В Горско Сливово, в Павликени, в Севлиево – хора, които помагаха, за които евреите бяха като тях, много приятни и много топли хора. По-късно, на 8 ноември, напуснахме България с един товарен влак. Стигнахме до границата с Югославия. Може би там имаше повече от хиляда евреи.

 

 

 

Скочихме навън от влака, малко да се размърдаме и един човек започна да пее „Мила Родино“. Прибави се втори, след малко един хор от около хиляда души, които пеят и плачат. Аз попитах баща ми и майка ми защо плачат, а баща ми отговори: “Понеже напускаме една страна, която е била добра към нас“. Това не мога никога да го забравя", сподели с вълнение проф. Бар-Зоар. Затова и когато днес прозвуча българският химн той запя "Мила Родино", изпълнен с гордост и с благодарност.

 

 

 

Според проф. Бар-Зоар спасението на български евреи показва три неща. "Първото е, че добрите българи победиха лошите и евреите бяха спасени. Второто е едно тъжно заключение - ако имаше още една нация със същите принципи и се беше държала по същия начин към евреите, можехме да спасим не 50 000, а половин милион, един милион, кой знае.

Третото е за младото поколение - когато виждате някого, който нарушава човешки права, живота на другите, не казвайте: "Те са силни, какво мога да направя?", а ставайте и се борете. Това България го показа - един малък Давид да победи един огромен Голиат. Така останахме всички живи и с дълбок дълг към България", посочи проф. Бар-Зоар. 86-годишният историк се надява да живее още дълго, за да продължава да разказва по света за това как са спасени българските евреи.

 

 

 

Много хора от Горско Сливово и Летница днес благодариха на израелския общественик, че неговият баща, който е бил лекар, е спасил техни родители или близки по времето, когато е живял в Ловешко със семейството си. Местните жители затрупаха видния си съгражданин от Израел с подаръци и с цветя. Също така радушно проф. Михаел Бар-Зоар бе посрещнат и в община Летница.

 

 

 

Проф. Михаел Бар-Зоар е автор на книгата "Извън хватката на Хитлер. Героичното спасяване на българските евреи". Тя бе издадена преди години у нас със съдействието на Яков Джераси, който е второ поколение спасен български евреин, роден в София през 1946 г. Той е директор на фондация „Израел – България“, която се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност. Над 10 години Яков Джераси организира ученически конкурс в цялата страна за есе върху книгата „Извън хватката на Хитлер“. Заедно с проф. Бар-Зоар Яков Джераси е от големите радетели за популяризирането по света на истината за спасението на българските евреи.

 

 

 

"В основата на невероятния акт на спасяването на българските евреи през Втората световна война е онази историческа спойка и пълноценна интеграция на българските евреи в нашето обществото, което никога не допусна разрушителни прояви на антисемитизъм, видени в други части на Европа. Само общество с дълбоки толерантни и хуманни ценности може да извърши такова дело", заяви президентът Румен Радев.

 

 

 

"Преди 81 години българският народ, български институции, заедно с Българската православна църква, професионални и творчески обединения, университетски и научни среди извършиха героичен акт, обединени от силната воля да спрат безумието на една от най-мрачните епохи в човешката история, обзета от човеконенавистната хитлеристка идеология за унищожение на еврейския народ. Днес трудно можем да си представим каква невероятна духовна сила, смелост и решителност е трябвало, за да се изправят срещу смазващата машина на Вермахта, прегазил цяла Европа, но предците ни го направиха, водени от вярата в хуманизма, толерантността и доброто.

 

 

 

За мен беше чест в Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста да открия в присъствието на израелския писател, историк и общественик, роден в България, проф. Михаел Бар-Зоар улица на негово име в село Горско Сливово, където е прекарал, както самият той казва, едни от най-хубавите години в своето детство.

 

 

 

На проф. Михаел Бар-Зоар обществото ни дължи дълбоко признание за цялостното му дело, посветено на това светът да разбере истината за този невероятен исторически подвиг на нашия народ и страна.

За съжаление днес се намират сили, водени от странни интереси, които се опитват да принизят този героичен акт на нашия народ и държава и да вменят вина на България за гибелта на 11343 евреи от Македония и Беломорска Тракия, за чиято гибел дълбоко скърбим и съжаляваме, но които тогавашната българска администрация по ясни исторически причини не е можела да спаси, тъй като са били под юрисдикцията на нацистка Германия.

 

 

 

Независимо от декларацията на Народното събрание по този въпрос от 2013 г., в която най-висшият орган на държавата има абсолютно ясна позиция, продължават опитите за очерняне на страната ни на международни форуми, дебати, на исторически чествания и трактовки. Все повече български изследователи, историци, политици и общественици разбират същността на тези усилия и им дават необходимия отпор.

 

 

 

Благодаря на кметовете на Горско Сливово и Летница, на общинското ръководство и на хората, че пазят жив спомена за подвига на предците ни и за родолюбивата инициатива да наименуват улица на името на проф. Михаел Бар-Зоар", сподели държавният глава.

 

 

Румен Радев припомни, че през 2020 г. е удостоил проф. Михаел Бар – Зоар с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" като подчерта, че професорът винаги е бил сред хората, чувствал се е неразделна част от нашия народ, отстоява историческата истината по света и винаги се е ползвал с любовта на българите. "Затова и в израз на своята признателност хората подеха тази инициатива да се наименува улица на негово име, за да могат следващите поколения да помнят и пазят делото", каза президентът.

 

 

 

Пред събралото се множество пред къщата, където е живял със семейството си проф. Бар-Зоар, заедно с кмета на община Летница д-р Красимир Джонев, президентът Румен Радев откри табелата на преименуваната улица в село Горско Сливово. 

Красимир Джонев разказа как е било спасено семейството: "Скъпи ми професоре, ние сме първото място на света, което увековечи Вашето име. Това село е било и ще бъде Вашето село. Вашата родина е България".

 

 

 

"Въпреки дебата около това всички ли евреи от тогавашната българска територия са спасени, за съдбата на беломорските и македонските евреи, истината за България остава една - 50 000 български евреи остават живи и здрави, благодарение на българското правителство, на българската патриаршия, на голяма част от народните представители и преди всичко на целия български народ", подчерта кметът на Летница.

Той допълни, че една мъничка част от заслугата за спасяването на българските евреи споделя и Горско Сливово. Джонев припомни, че през 1942 г. след депортацията им от София в това населено място заживяват две семейства лекари, радушно приети като свои.  

 

 

 

Сред гостите на тържеството днес в Горско Сливово бяха кметът на селото Мустафа Мустафов, областният управител на област Ловеч Виктор Стойчев, кметовете на общините Ловеч, Левски, Троян, представители на общински съвети от съседни общини, началникът на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" бригаден ген. Юлиян Радойски и секретарят на президента по външната политика посланик Руси Иванов.

Мнозина жители на Горско Сливово и на Летница се снимаха с президента Румен Радев и с проф. Михаел Бар-Зоар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фотографии: Александър Иванов

 

Станете почитател на Класа