Адв. Веска Волева: Рефинансирането от банките е пълна лъжа, да се спре

"Банките рефинансират клиентите си, като ги ощетяват. Няма случай, в който не са излъгали своите потребители с много големи суми. Рефинансирането е пълна лъжа – започва нов период, ново плащане отново. Това е един вид нов кредит". Това обясни пред Lupa.bg адвокат Веска Волева по повод промените в Закона за защита на потребителите, инициирани от ГЕРБ.

 

„Защо банката да предлага добри условия, след като тя може да ти вземе всичко?! Управляващите това, което трябваше да направят, е да отменят от ГПК на чл. 417 думата „банките”, за да бъдат те внимателни при раздаването на кредити. В момента банките управляват съда с този чл. 417, защото го заместват:

чл. 417, т. 2 ГПК

Заповед за изпълнение въз основа на документ
Чл. 417. Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на: [...]
2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките;

 „Нищо няма да се промени, докато банките нямат конкуренция. Затова българинът взема кредити с непоносими лихви и след това се принуждава да работи в чужбина”, посочи адвокат Волева.  

Тя коментира гласувания на първо четене в Народното събрание Закон за личния фалит. „Преди време го предлагахме с Мая Манолова. Всички корифеи бяха събрани за обсъждането му.  И понеже не беше на управляващата партия, не го приеха. Сега набързо взеха чужди идеи и пак правят палиативи, вместо да решат генерално проблема”.

Станете почитател на Класа