Пак ще борят нормативно административната тежест

Не от днес фирмите се гънат под тежки и скъпо струващи чиновнически изисквания. Но ако в предишни години по-лесно се преглъщаха тези разходи, сега кризата принуждава предприемачите да пазят всеки един лев.
Оказва се обаче, че става дума не за левове, а за цели 150 млн. лв., които българските компании плащат, за да подават знайни и незнайни отчети и справки в общини, агенции и други ведомства /стр. 3/. При това изискванията са наложени не от европейските, а от нашите родни законодатели. Няма нищо странно в това, чиновникът с четири очи гледа да се увеличава документооборотът, защото така си опазва стола и заплатата.
Още по-абсурдно пък звучи фактът, че от 2004 г. до сега административната тежест върху бизнеса се е увеличила с 60%. Преди пет години беше приет специалният Закон за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Оказа се, че законодателят едно е мислел, но е станало друго.
Сега пак екипи разучават бизнес средата у нас, пишат анализи и препоръки. Вероятно ще последват нови дискусии, парламентарни дебати, накрая поредни законодателни промени. Може ли някой да прогнозира какъв ще е резултатът?

Станете почитател на Класа