Пътната агенция – в светлината на прожекторите

При трагичното състояние на пътищата в България и неотложната нужда от пари за ремонта им стана ясно, че следващата година Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще получи само 98 млн. лв. от бюджета за капиталови разходи. Така през 2010 г. за ново строителство пътната агенция ще разполага с почти пет пъти по-малко от исканите 500 млн. лв.
Изглежда, „утехата“ на регионалния министър е в европейските пари по оперативните програми, където за пътища са предвидени стотици милиони евро. Оттам по ОП „Транспорт“ чакаме над 990 млн. евро, с които трябва да се построят „Тракия“, „Марица“, част от „Струма“ и др. А по „Регионално развитие“ - около 500 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на пътища II и III клас. Част от договорите по тях вече бяха подписани, а работата започва в началото на следващата година. Важни в случая обаче са контролът и прозрачното харчене – неща, които досега ни изиграваха лоша шега с евросредствата по различни програми. Защото види ли нередности, Брюксел знае как да постъпи – просто ни ги спира.
Допълнително успокоение през следващата година за страната ни ще са и заемите от над 260 млн. евро – отново за инфраструктура. Пари явно ще има, но не се знае дали ще има кой да свърши работата. Още повече че институцията, отговаряща за пътищата у нас, за n-ти път смени шефа си. Да, прав е министър Плевнелиев, че „АПИ сега е в светлината на прожекторите“. Но е крайно време да започне да се представя със строителство на магистрали, а не с нови и нови скандали.

Станете почитател на Класа