Банковия длъжник в Румъния криза не го лови

Поредната оригинална идея роди кризата в съседна Румъния. Група адвокати са внесли в Сената проектозакон за регламентиране на статута на физически лица, изпаднали в несъстоятелност. Според тях, когато личните финанси на човек са пред фалит и той не може да си покрива вноските по банковите кредити, не трябва да му се спират токът, водата или телефонът, както и да му начисляват лихви за просрочени задължения. На практика, ако законът бъде приет, няма да има никакъв начин, по който трезорите да санкционират или оказват натиск на клиентите да се издължават.
Подобна „свръхгрижа“ към длъжниците обаче е нож с две остриета. Защото ги стимулира да се скрият под „разтворения чадър“ и да се чувстват недосегаеми.
От друга страна обаче, е абсурдно банковите инспектори да играят роля на „инквизитори“, да заплашват ежедневно или да тормозят по всевъзможен начин и без това задлъжнелите си клиенти.
Казусът за нормативно уреждане на статута на физическите лица, изпаднали в несъстоятелност, стои на дневен ред както в съседна Румъния, така и у нас. Но, както се казваше в сериала „Досиетата Х“, „истината е някъде там“ - по средата. Да се търси баланс между възможностите на потребителя да се издължава и интересите на трезорите. В крайна сметка те не печелят нито от спрения ток на клиента, нито от ипотекирания му дом след настъпилия срив на имотния пазар.

Станете почитател на Класа