Сурвачка със сметките за декември: 400 лева за ток за 60 квадрата жилище

Сурвачка със сметките за декември: 400 лева за ток за 60 квадрата жилище
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.01.2024
  • Share:

Декемврийските сметки за ток и парно „сурвакаха” столичани, като се оказаха почти двойно по-високи от ноември, въпреки че предпоследният месец от миналата година бе доста студен. Празничните дни обаче очевидно добре са надули фактурите на най-скромните потребители, останали да празнуват у дома, вместо да се втурнат към  курортите. 

 

 

Почти няма абонати, дори в малки жилища, които да дължат по-малко от 200 лева, възмутени са хората.

Най-потърпевши са отопляващите се на ток, които не са никак малко. Жителите на квартали като „Лозенец”, „Павлово”и „Княжево” например, които се топлят с електрически уреди, са получили масово сметки за около 300 лева, а някои и за 400 лева, макар това да са предимно абонати с двустайни апартаменти от средно 50-60 квадрата.

Факурите на тези, които обитават имоти от над 100 квадрата и отопляват всички стаи пък вървят към 500 лева.

Отопляващите се на парно са с една идея по-добре – сметките им са с 30 до 50 лева по-ниски, но не навсякъде. Там зависи колко често се изключват радиаторите и на каква степен се завърта кранчето на радиатора.

При тока обаче спасение няма – електрически печки, духалки или конвектори, сметките все са твърде високи. А през януари брадвата ще удря от още по-високо.

Сравнително прилични са сметките за газ засега. След увеличението от над 30% и последвалото намаление от около 10 на сто, фактурите за синьо гориво са за около 150-170 лева за средно голям апартамент, ако котлето се изключва за няколко часа през деня и през нощта. Ако обаче се ползва на висока мощност, без ограничения и там стотачките отиват към 400 лева на месец.

Най-икономично продължава да е отоплението с климатици, в случай, че сте не ток, но първоначалната инвестиция от няколко хиляди никак не е малка. Ако обаче алтернативата е да плащате по 400 лева на месец, по-добре се снабдете с уредите, които се енергоспестяващи.

Станете почитател на Класа