Дипломат: Бойкот на австрийския бизнес в България ще нанесе щети и на двете страни

Дипломат: Бойкот на австрийския бизнес в България ще нанесе щети и на двете страни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Членството на България в Шенген е политически въпрос и като такъв трябва да се реши на политическо равнище. Това мнение изрази Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България, на среща с мениджъри на австрийски фирми, които развиват дейност у нас.

 

 

„Икономиките на България и Австрия са свързани и имат нужда от суровини, които ако не се получат, се нарушава цялата верига на доставки и това е загуба за бизнеса. Бойкот на австрийски стоки и бизнес в България не е решение при двете силно зависими икономики една от друга, победител няма да има и двете страни ще понесат щети“, коментира Купфер по повод призива на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), за бойкот на австрийски стоки, магазини и бензиностанции у нас.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, напомни, че в БТПП членуват 55 хил. фирми, за които е важен австрийският бизнес.

„Разглеждаме всички инвеститори тук като наши съюзници, разглеждаме повечето от тези фирми като носители на високи стандарти не само като техника, иновации, но и в социалната сфера“, отбеляза Симеонов и заяви, че изказването е „по-скоро изолирано и не се споделя от повечето представители на българския бизнес. Той подчерта, че Австрия насърчава България по пътя към еврозоната със своя пример и поставя високи стандарти в качеството на продуктите, които предлага на нашия пазар.

Нагласи на австрийския бизнес

„Австрийският бизнес търси партньори в България и разглежда възможностите за придобивания, като интересът е към металообработването, текстилната промишленост и селското стопанство“, съобщи Филип Купфер при представяне на резултатите от най-новото проучване на Advantage Austria за нагласите на австрийския бизнес в България.

В анкетата мениджърите на австрийски фирми оценяват бизнес климата в страната през миналата година като по-скоро стабилен. Според Филип Купфер това може да се интерпретира като положителна оценка и със сигурност тя е по-добра в сравнение с 2022 г.

Той подчерта, че от предоставените данни с 10 процентни пункта спрямо година назад са нараснали оптимистичните оценки на представителите на австрийски компании в България и делът им достига 19%. Най-голям е процентът на бизнес представителите, които обаче не очакват да настъпи съществена промяна през тази година – 43%, а 37% е делът на песимистите.

Купфер посочи, че войната на Русия срещу Украйна през следващите 12 месеца е най-големият потенциален риск за фирмите, които се занимават с износ. Той предупреди, че влиянието на геополитиката и системното съперничество между световните сили е опасно и може да се отрази като разединение на Изтока и Запада. По думите му от проучването на нагласите на бизнеса се разбира, че анкетираните поставят като сериозна заплаха промяна на съществуващите търговски потоци и транспортни маршрути. 

За австрийския бизнес ниските данъци в България продължават да са привлекателни, като 61% от инвеститорите харесват данъчните условия у нас, но смятат, че има и други критерии, по които те трябва да се оценяват. 63% от тях оценяват положително "качеството на местните доставчици" и това е на база контакти с 5200 фирми, които се занимават с аутсорсинг.

Според 58% от австрийските инвеститори навременното плащане на фактури е сред силните страни на бизнес средата в България, но 25% са на обратното мнение. При оценката за разходите за труд те са убедени, че нашата страна вече не е дестинация с евтина работна ръка и докато половината от фирмите смятат тези разходи за благоприятни, 34% е делът на компаниите, които не смятат това за конкурентно предимство.

Като тенденция в мнението на австрийските инвеститори остава критичната оценка за бизнес средата, свързана с регулаторни и пазарни теми. Нарушенията, свързани с бюрокрация, борба с корупцията и престъпността, наличност на работна ръка, политическа стабилност икономическа предвидимост, продължават да предизвикват негативни коментари сред 52% от анкетираните, докато 15% все пак дават положителна оценка и смятат, че има промяна към по-добро.

Филип Купфер отчете положителна нагласа спрямо миналогодишното проучване, що се отнася до политическата стабилност – на това мнение са близо една четвърт от анкетираните (24%).

Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите. В оценката за развитието на продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, преобладават очаквания за нарастването на ролята на тази иновация (40%).

 

Източник: Advantage Austria

 

Източник: Advantage Austria

 

За бизнеса остава предизвикателството за наличието на качествена работна ръка в България.

Филип Купфер напомни за частната инициатива за обучение на млади българи по програма, финансирана от частния сектор и от бюджета на австрийското правителство. През нея за последните десет години за теоретична и практическа подготовка са преминали 1200 български студенти.  

В проучването на Advantage Austria е отразено и мнението на мениджърите за очакванията им при въвеждането на еврото в България. 40% от анкетираните очакват това да се отрази положително на дейността им. За 25% процента промяната ще е по-скоро положителна, толкова е делът и на тези, които не очакват въвеждането на европейската валута в България да се отрази по какъвто и да било начин върху дейността на компанията.

С ниво на инвестициите от над 4,6 млрд. евро (според Българската народна банка), Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др. България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-о място при вноса.

Мнението на мениджърите

Светла Несторова, управител на "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп", обяви, че развитието на застрахователната компания е история на успеха на българския пазар и пример в областта на иновациите като обслужване. Тя се надява компанията да посрещне 30-ата си годишнина не на прага, а вътре в еврозоната, като очаква евроинтеграцията да бъде гаранция за по-добри услуги за потребителите.

Николай Банков, управител на "Кроншпан България", обърна внимание на инвестициите в производството на стоки от дървесина и напомни, че компанията създава продукти с добавена стойност, въглеродна неутралност, с които се затваря процесът в кръговата икономика. Според него бизнесът зависи от устойчивото управление на гората. Той съобщи, че като добра практика в Европа съотношението на добив на дървесина спрямо прираста на гората е 80%, докато у нас е 55%, и това се дължи на липсата на лесовъдни мероприятия. Като друг проблем мениджърът посочи недостатъчните инициативи при разделното събиране на дървесните отпадъци и за пример даде тяхното количество, което, ако се натовари на камиони, ще заеме пътя от Видин до Синеморец.

„Увеличаването на ползването на дървесина и достигането на средноевропейските практики при устойчивото управление на горите ще ни гарантира поддържане на доброто им здравословно състояние и ще подпомогне мебелната индустрия, бранш, който създава повече от 3% от БВП на България, има допълнителен потенциал за развитие и ползи за обществото и осигурява заетост на населението в слабо развити райони на страната“, коментира Банков.

Александър Сипек, управител на "ЕВН България", посочи като предизвикателство пред бизнеса липсата на работна ръка и настоя за сериозни промени в образованието, което може да обърне негативната тенденция. Той смята, че България е привлекателно място с ниските данъци, но ролята на политиците е не само да привличат, но и да задържат инвеститорите. „България има значителен потенциал да привлече нови чуждестранни инвеститори, ако провежда стабилна и предвидима политика, реализира национална дигитализация на всички общински и държавни служби и положи усилия за обучаване на квалифициран работен персонал", съветва той.

Станете почитател на Класа