Бизнесът търси под дърво и камък такива служители, желаещи няма

Бизнесът търси под дърво и камък такива служители, желаещи няма
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.01.2024
  • Share:

В много от веригите заради недостига на персонал от 4 каси работи само 1 дори в пиковите часове

 

 

Независимо от настъплението на изкуствения интелект касиерите са най-търсени у нас. Това съобщиха за „Телеграф“ от голяма платформа за намиране на работа.

 

Въпреки тенденцията да бъдат заменяни от машини в момента повече от половината обяви за персонал от 2 януари са именно за касиери, показа проучване в три от най-големите платформи. Само в една от тях от общо 184 свободни позиции за първите два работни дни на 2024 г. 100 са за служители на каса в магазин.

 

Дефицит

Касиери се търсят в цялата страна. Свободни места има в Стара Загора, Казанлък, София, Шумен, Пловдив, Варна, Лом, Добрич, Поморие, Разград, Асеновград, Ботевград, Смолян, Перник и др. Само в столицата има позиции за касиери както в центъра, така и в квартали като „Люлин“, „Младост“, „Дружба“, „Хладилника“, „Красно село“, „Зона Б-5“, „Гоце Делчев“, „Драгалевци“ и др. 

Заради дефицита им някои работодатели дори наемат хора с основно образование. В много от веригите заради недостига на персонал от 4 каси работи само 1 дори в пиковите часове. 

 

Изисквания

В повечето от случаите изискванията към кандидатите са да имат готовност да работят с парични средства и да се отличават с комуникативни умения. Работодателите посочват още, че предлагат стимули като ваучери за храна за 200 лв. всеки месец, допълнителен отпуск за рожден ден, коледен бонус и др. Заплатите са около 1900 лв. бруто стартово, като парите растат всяка следваща година. След третата година достигат 2300 лв.

Изчезващи

Професията на касиерите е сред изчезващите, може да се сравни с тази на машинописките, които вече не се търсят, коментираха експерти. Въпреки търсенето в момента на касиери се очаква в бъдеще те да бъдат напълно заменени от изкуствен интелект.

И в момента у нас във веригите може да се плаща директно чрез машини. Тенденцията е още по-осезаема в западните държави, където в супермаркетите плащането направо на терминал заменя в голяма част касиерите, изтъкнаха експерти.

У нас в момента машините не могат да заменят човешкия капацитет и с отварянето на все повече вериги се откриват и нови места за касиери.

От платформа за търсене на работа изтъкнаха още, че търсени в момента са продавачите, като има и голям недостиг на складови служители, шофьори, куриери. Основната причина е, че масово тези работници заминават за чужбина за тройно по-високи заплати. От специалистите с висше образование най-търсени са инженери и счетоводители.

Справка в Агенцията по заетостта показа, че в първия работен ден на 2024 година в бюрата по труда има заявени 6006 свободни  места. В същото време в електронната трудова борса има активни 163 764 профила на хора, търсещи работа.

Сред предприятията, които осигуряват временна работа, има от бранша на аутсорсинга, почистването, логистиката, продажбата и отдаването под наем на недвижими имоти. Временна заетост предлагат много фирми за алуминиева дограма, за автоматизация и др. 

Чужбина

В чужбина отиват да работят и много от хората с професии, които не се търсят у нас. Сред тях са шлосери и стругари. Те масово отиват в Австрия и Германия, където изкарват минимум по 6000 лв. месечно. В много от случаите работодателите им осигуряват квартира и храна.

От няколко години у нас поради липсата на производство шлосерите са сред изчезващите професии. В момента те могат да намерят работа в страната, но в по-малки населени места, като брутната им заплата достига до 2000 лв.

 

 

В Банско наемат на дългосрочни договори

В Банско наемат сезонни работници на дългосрочни договори. Тенденцията е нова и цели да запази експерти в областта на кулинарията и туризма. От миналата година собствениците на големи хотели предлагат дългосрочна работа на главни готвачи, рецепционисти и управители.

Идеята е да работят на едно и също място всеки сезон. За да ги запазят като кадри, шефовете им плащат заплати и извън него. Така имат стимул да изчакат и да се върнат след 6 месеца. Ако не се явят на работа, тогава трябва да върнат получените пари. 

ТВ техници сменят занаята

Телевизионните техници сменят занаята. Причината е, че хората вече нямат нужда от поправка на екрана, а направо купуват нов, коментираха от бранша. Затова повечето специалисти в този занаят се преориентират.

Много от тях сменят попрището кардинално и започват работа в строителството. Работят като майстори, лепят плочки, правят ремонти. Други продължават да се занимават с техническа дейност, но вместо телевизори отварят ателиета за поправка на касови апарати.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа