„Търговската война“ на Путин срещу Киев е тест за ЕС

Много украински предприятия, които изнасят продукция за Русия, се оплакват напоследък, че приемащата страна им създава различни препятствия: пълни проверки, нови данъчни изисквания, бюрокрация. Една от версиите е, че Русия иска да покаже на Украйна какво я чака, ако подпише през ноември споразумението за асоцииране и зона за свободна търговия с ЕС.
Възможно е също Москва да иска да провери как ще реагира Евросъюзът на затрудненията пред Украйна. Дали ще се хвърли с гърди на амбразурата да защитава Киев, или не?
Според кореспондента на австрийският в.„Ди Пресе“ Юта Зомербауер, в Брюксел с безпокойство следят за развоя на събитията. Германският депутат в ЕП от ХДС Елмар Брок определи случващото се като „сериозно произшествие“. Лидерът на социалдемократите в тази институция Ханес Свобода нарече издигнатите пред търговията на Киев с Москва препятствия като „абсолютно неприемливи“.
Търговският представител на Австрия в Украйна Грегор Постъл от своя страна не изключва това да е „урок за олигарсите“. „Украинская правда“ разкри, че много от подложените на санкции предприятия принадлежат на олигарси, близки до президента на Украйна Виктор Янукович.

(По Die Presse – InoPressa.ru)

Станете почитател на Класа