Корупционният скандал в Испания може да застраши стабилността в еврозоната

Още една държава от Южна Европа може да нанесе удар по стабилността на еврозоната или най-малкото да задълбочи и без това трудната финансова ситуация в ЕС. След Португалия, Гърция и Италия нови проблеми се появиха в Испания.
Ако политическата криза в тази страна набере скорост и доходността на испанските облигации тръгне нагоре, това ще бъде сигнал за притежателите на евро да продават.
Бившият ковчежник на управляващата в Испания Народна партия Луис Барсенас бе обвинен в прехвърляне на 48 милиона евро в тайни швейцарски сметки. Тези пари били получени като „рушвети“ за партийното ръководство от страна на строителния бизнес. Освен това, Барсенас и съпругата му са обвинени в укриване на данъци за периода 2002-2006 г.
Самият Барсенас призна, че неговата партия се финансира незаконно от 20 г. и че огласените през януари документи са автентични и показват само малка част от незаконния партиен оборот.
При това бившият ковчежник предупреди, че има други документи, отнасящи се за черни партийни каси, които могат да свалят правителството на премиера Мариано Рахой.
След публикации в медии на скандална кореспонденция между нето и Барсенас, Рахой бе подложен на натиск да подаде оставка, но досега отказва. С искане за оставка лично се обърна лидерът на опозиционната Социалистическа партия Алфредо Перес Рубалкаба.
Експертите отбелязват, че през лятото традиционно испанската икономика е в подем, заради туристическия сезон. Те обаче очакват възобновяване на многохилядните протести срещу правителството през есента.
(По rbc.ru)

Станете почитател на Класа