Последните ще станат първи на фондовата борса

 Ето въпрос към всички хора със собствено мислене: Колко от Вас бързат да си купят от акциите на Hewlett-Packard Co., които в момента са на почти 18-годишно дъно, пита Марк Хълбърт. Твърдите, че не следвате тълпата, че сте готови да купувате, когато котировките са дълбоко на червено. Е, сега е вашият шанс. В крайна сметка Hewlett-Packard е разкъсвана от Уолстрийт, самото й оцеляване е поставено на изпитание. Със загуба от 45% това е най-лошо представящата се компания тази година от всички 30 в индекса Dow Industrials.

Да не би да чувам възражения? Сигурно си мислите, че стратегията за залози срещу течението не важи за бизнеси в трагичното състояние на Hewlett-Packard. Това само доказва, че ви липсва решимост да следвате подобен подход. Оказва се, че представилите се най-зле компании в дадена година често постигат едни от най-добрите резултати на следващата. Само погледнете акциите на дъното на Dow Industrials през 2011 г., например Bank of America Corp., която миналата година загуби над 58%. От началото на тази година обаче тя е първенец сред компаниите в Dow Industrials с покачване от 89%.

Разбира се, нещата невинаги се случват по идеалния начин, така че последните в дадена година да станат първи през идващата. Моделът обаче работи достатъчно често, така че си струва да разровите отломките от годината и да потърсите скъпоценните камъни, които си заслужават парите. Джордж Пътман, редактор на консултантска услуга под името The Turnaround Letter, прави това всеки декември. Bank of America е сред акциите, които той открои преди година в списъка си „Парии на 2011 г.“ и единствено тя от списъка е в примерното портфолио на Пътнам по онова време. Както самият той пише: „Инвеститорските настроения бързо се променят и дори най-лекото разсейване на мрачните прогнози около Bank of America е в състояние да предизвика скок в цената на акциите й.“ При ръст от 89% от началото на годината спокойно можем да кажем, че точно това се е случило. Подобна логика важи за Hewlett-Packard, която съвсем закономерно присъства в списъка на Пътнам с отритнати за тази година. Както и Bank of America преди година, Hewlett-Packard е единствената в списъка тази година, която Пътнам държи в който и да е от примерните си портфейли. Обърнете внимание, че консултантът не отрича сериозните предизвикателства пред Hewlett-Packard в следващите месеци и години. Вместо това позицията му е, че инвеститорите са склонни да преувеличават. И така, когато дадена компания е в лошо състояние, какъвто несъмнено е случаят с Hewlett-Packard, инвеститорите натискат цената повече от оправданото. Както стана с Bank of America, и тук това създава опасности от сериозен скок, когато нагласите започнат да се променят.

Може би една аналогия от конните надбягвания ще ви помогне да вникнете в стратегията за вложения срещу течението. Представете си ездачно състезание, което ви позволява да заложите върху който и да е от финалистите в надбягване на десет коня. Един от тях е любимец на публиката, основен фаворит в надпреварата, а от другия се очаква да завърши последен. Представете си още, че накрая фаворитът пристига втори, а непопулярното сред тълпата животно завършва на седмо място. Вярвате или не, при подобни случаи се изкарват повече пари със залог върху коня, завършил на седмо място, отколкото на този на второ. Доста сходна ситуация съществува и при Hewlett-Packard. Какво предпочитате – да изкарате повече пари с компания, която крета, или да реализирате посредствена възвръщаемост от бизнес, който поне засега изглежда безупречен?

 

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа