Брюксел обмисля да заобиколи съпротивата на Лондон срещу бюджета на ЕС

 Чиновниците в Брюксел обмислят начини да заобиколят британската съпротива срещу предложения нов бюджет на ЕС. Страните членки „показват мускули“ преди срещата на високо равнище в четвъртък, от която се очаква да постигне споразумение по следващата финансова рамка, влизаща в сила от 2014 г.

Според източници на „ИЮ Обзървър“ някои представители на Брюксел и на страни членки разглеждат варианта за споразумение между 26 или дори 25 страни членки. Съгласно договора на ЕС бюджетът на съюза трябва да бъде одобрен от всички 27 членки, както и от Европейския парламент. Спогодбата обаче може да бъде постигната и с квалифицирано мнозинство за всяка следваща година. Консервативната партия на британския премиер Дейвид Камерън отвърна на удара чрез лидера на парламентарната група на торите Ричард Ашуърт, който заяви, че правото на Лондон на вето е „правна реалност“, която няма да изчезне само защото Брюксел го желае. За целта ще е необходима промяна в договора на ЕС, допълни той.

В опит да постигне компромис председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй излезе с предложение миналата седмица, което ще намали с близо €80 млрд. проектобюджета на ЕК на стойност над €1 трлн. Разпратеният до националните столици доклад на Ван Ромпуй предвижда икономии от близо 30 млрд. в кохезионните фондове на ЕС и €25 млрд. в разходите за земеделие. Оглавяваната от полския премиер Доналд Туск група „Приятели на кохезията“, в която влизат 15 държави, иска да запази размера на средствата за финансиране на инфраструктурни проекти в най-бедните региони и страни в ЕС.

Междувременно група страни, в т.ч. Германия, Швеция и Великобритания, призовават към сериозни съкращения в разходния план. Обединеното кралство не е единствената държава, която мъти водата. Френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов заяви пред Ройтерс, че правителството му ще блокира каквото и да било свиване на Общата селскостопанска политика. Редица други страни членки се обявиха за поддържане равнището на европейските разходи за тях или за собствена бюджетна отстъпка. Според предложението на Ван Ромпуй Германия, Холандия и Швеция ще получат еднократно компенсаторно плащане.

Дейвид Камерън е подложен на растящ вътрешен натиск да наложи вето на всяко бюджетно споразумение, което не предвижда чувствително орязване на разходите, на фона на задълбочаващ се евроскептицизъм сред избирателите. Социологическо проучване на в. „Обзървър“ от този уикенд показва, че 56% от британците биха гласували за излизане от ЕС при евентуален референдум.

 

По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа