Спад на европейските акции след понижения кредитен рейтинг на Франция

 След като в началото на седмицата Stoxx Europe 600 Index отбеляза най-силното си покачване за последните два месеца, във вторник европейските акции паднаха заради решението на Moody’s Investors Service да понижи кредитния рейтинг на Франция. Развитието идва малко преди срещата на финансовите министри от еврозоната, на която ще бъде обсъдено състоянието на Гърция.

BNP Paribas SA и Societe Generale SA записаха най-големи загуби сред френските кредитори. Котировките на Credit Suisse Group AG паднаха с 2,4% след съобщението за реорганизиране на инвестиционната банка. Нискотарифната авиокомпания EasyJet Plc прибави 5,5% към стойността на акциите си, след като удвои дивидентите. Stoxx 600 падна с 0,3% на 267,92 пункта в сутрешната търговия в Лондон. Индексът все пак остава с 15% покачване след дъното от 4 юни. В изминалия период Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви неограничен план за купуване на облигации, а Федералният резерв започна трета фаза количествено улеснение. Фючърсите на индекса Standard & Poor’s 500 загубиха 0,1%, а MSCI Asia Pacific Index се покачи със същата стъпка.

„Решението на агенция Moody’s да смъкне рейтинга на Франция може да има последици надолу по веригата във френската банкова система. Идентични мерки спрямо финансовите институции в страната биха довели до по-високи разходи за кредитиране“, пише Майкъл Хюсън, пазарен анализатор в CMC Markets Plc в Лондон. Moody’s смъкна оценката за кредитоспособността на Париж от Aaa до Aa1 и запази негативната перспектива, като се позова на влошени очаквания за растежа на втората по големина европейска икономика. Standard & Poor’s понижи рейтинга на страната още през януари.

Европейските финансови министри ще обсъдят начини за запълване на дупката от 15 млрд. евро в гръцките публични финанси. Сред опциите, включени в дневния ред на срещата, са рециклиране на печалбите на ЕЦБ чрез гръцките облигации, като вземе по-ниска лихва от Атина и удължи сроковете за погасяване. Миналата седмица европейските лидери дадоха на Гърция още две години, за да смъкне бюджетния си дефицит. Необходимостта от допълнително финансиране обаче доведе до сблъсък с Международния валутен фонд, тъй като дълговото бреме на страната ще нарасне, вместо да намалее.

В САЩ инвеститорите спекулират, че централната банка, чието следващо заседание за определяне на паричната политика е на 11-12 декември, ще засили купуването на активи, за да стимулира растежа. Строителите са започнали работа по 840 хил. Къщи, обобщено за годината, след 872 хил. през септември, сочи средната оценка на икономистите в допитване на Bloomberg.

 

По сп. „Бизнес уик“

Станете почитател на Класа