Великият язовир на Етиопия заплашва да пресуши Египет

Великият язовир на Етиопия заплашва да пресуши Египет
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

Новият кръг от преговори, които се проведоха в продължение на 4 дни в столицата на Демократична република Конго между Египет, Судан и Етиопия за Великия язовирана възраждането, който е в процес на изграждане на река Син Нил, не успя, заявиха представители на Кайро и Хартум.


Преди да започнат преговорите, външният министър на Египет Самех Шукри ги нарече "последната възможност, която трите страни трябва да използват, за да постигнат споразумение".


От Египет и Судан потвърдиха, че Етиопия отхвърля инициативата да покани ООН, Европейския съюз и САЩ да посредничат по въпроса, в допълнение към Африканския съюз, който сега играе тази роля. "Тази позиция разкрива за пореден път липсата на политическа воля в Етиопия да преговаря добросъвестно", заяви египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс.


От своя страна Етиопия повтори, че ще запълни язовира, както е планирано, и е готова да предостави информация в това отношение.


Междувременно египетският външен министър Шукри заяви, цитиран от АП, че неговата държава и Судан планират да отнесат случая до международните организации и до Съвета за сигурност на ООН. „Международната общност трябва да поеме своята отговорност да не допуска ситуации, които водят до напрежение и по-нататъшна дестабилизация в Източна Африка и Африканския рог."


Миналата седмица египетският президент Абдел Фатах ал Сиси предупреди, че „никой няма да има право да изпие нито една капка вода на Египет, или регионът ще изпадне в невъобразима нестабилност".


Етиопия изпълнява проекта, известен като „Големият язовир на етиопското Възраждане", от 2011 г. и го счита за жизненоважен за своето развитие.


Египет, чиято зависимост от Нил се оценява на 97%, се опасява, че бързото запълване на язовира може значително да намали потока на реката и да причини Кайро да не получава достатъчно вода.


Междувременно Судан се тревожи за безопасността на конструкцията и се страхува от наводнение.

Станете почитател на Класа