Иран възобнови обогатяването на уран в подземен ядрен комплекс

Техеран възобнови обогатяването на уран в подземния си комплекс Фордов на 6 ноември, както съобщава Иранската организация за атомна енергия (OEAI) и агенцията Tasnim.

 

Иранската агенция подчерта, че започва "инжектирането на уран в центрофугите и целият процес е контролиран от инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)."

 

OEAI уточни, че иранските власти успешно са пренесли около 2000 килограма UF6 (уранов хексафлуорид) от ядрената площадка в Натанз до Фордов и вече захранват с прекурсора центрофугите на този ядрен комплекс.

 

Директорът на OEAI Али Акбар Салехи обяви на 4 ноември, че Техеран ще обогати до 5% уран във Фордов, инсталация, която има капацитет да извърши този процес до 20% "ако бъде необходимо".

 

Мярката представлява по-нататъшно намаляване на ангажиментите на Иран към Обширния съвместен план за действие (JCPOA), който предвижда, че максималното допустимо ниво за обогатяване на уран е 3,67%, адекватно за производство на електроенергия за граждански цели и доста под прага от 90% за ядрените оръжия.

 

С подписването на този исторически пакт през 2015 г. Техеран се съгласи да намали чистотата на обогатения си уран до 3% и обеща да не извършва обогатяването във Фордов, така че сайтът досега функционираше като изследователски комплекс.

 

Иранският президент Хасан Рохани заяви тази седмица, че тази и други стъпки в тази област, които Техеран вече е предприел, „могат да бъдат отменени, ако другите страни, подписали JCPOA се върнат към всички ангажименти, поети в този пакт."

Станете почитател на Класа