САЩ или Русия

САЩ или Русия
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.09.2019
  • Сподели:

Доналд Тръмп нанесе сериозна вреда на отношенията между САЩ и останалия свят през трите години като президент и никъде  другаде това не е по-очевидно, колкото в диалога с Европа, пише Quartz.Нов доклад, публикуван от мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения (European Council on Foreign Relations - ECFR), установява, че европейците „вече не вярват, че САЩ могат да служат като гарант за тяхната сигурност.“ 

е също предпочитат неутралитета, вместо да изберат страната на САЩ по отношение на глобалните въпроси. Проучването обхваща над 60 000 души в 14 държави членки на Европейския съюз (ЕС), включително Франция, Словакия, Полша и Испания.

На въпроса „Чия страна трябва да заеме вашата държава при конфликт между САЩ и Русия?“ по-голямата част от анкетираните във всички 14 държави от ЕС отговарят „нито една от двете“.

Полша проявява най-проамерикански настроения, като 33% от анкетираните избират САЩ. В Австрия този броят на тази група е 4%.

Quartz отбелязва, че според проучване на Pew от декември 2018 г. около 66% от анкетираните европейци посочват, че не харесват Русия.

 

 

Проучването установява също, че някъде между 54% и 83% от анкетираните искат страната им да остане неутрална в случай на спор между САЩ и Китай. Това, разбира се, вече не е теоретичен въпрос предвид продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света. И тук поляците са най-проамерикански настроени, като 24% заявяват, че искат страната им да се присъедини към САЩ. Само 4% от австрийците, 6% от гърците и 8% от словаците посочват същото.

Докладът не е изцяло негативен за трансатлантическите отношения. Освен това показва, че във всичките 14 държави членки на ЕС „големите групи от хора вярват, че тяхната собствена страна има специални двустранни отношения със САЩ“.

Все пак има ясно влошаване на доверието на европейците към САЩ и това е част от по-голямо разпадане на вярата в глобалната система. Много от начините, по които светът работеше преди, сега вече са отпаднали, споделя Сузи Денисън, старши сътрудник на ECFR и автор на доклада.

„Европейците с право смятат, че работят в свят, в който правилата не са толкова ясни“, обяснява тя, като добавя: „Това се вписва в тази идея ... да вземат съдбата си в свои ръце, точно защото те искат да се чувстват сигурно, но в момента не са“.

 

Станете почитател на Класа