Милионер планира да изтегли антарктически айсберг до Оманския залив за борба със сушата

Милионер планира да изтегли антарктически айсберг до Оманския залив за борба със сушата
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    11.07.2019
  • Сподели:

Арабският бизнесмен Абдула Алшехи планира да изтегли малък антарктически айсберг тази година или до Кейптаун (Южна Африка), или до Пърт (Австралия) като изпитание за проект, който планира да премести в бъдеще блок от лед с много по-големи размери до бреговете на Обединените арабски емирства, съобщава Euronews.


Инициативата, на стойност около 150 милиона долара, се очаква да предостави прясна и питейна вода на близо един милион жители на един от най-сухите райони на планетата за период до пет години, което ще доведе дори до дългосрочно благоприятно изменение на климата.


За тази цел предприемачът планира да избере айсберг с дължина около 2 километра, ширина 500 метра в околностите на остров Хърд, в Антарктика, и да го издърпа на около 8 800 километра с помощта на влекачи до бреговете на емирата в Оманския залив.


Средните годишни валежи в крайбрежните райони на Обединените арабски емирства са едва 120 милиметра и страната е изложена на риск от тежка суша през следващите 25 години поради неустойчивия процент на потребление на вода. Според Алшехи предложението му предлага по-екологично и икономически целесъобразно решение на този проблем в сравнение с обезсоляването на морската вода.


"Според нашия анализ ще бъде по-евтино да се доведат тези айсберги, отколкото да се използват обезсолените води, защото инсталациите за обезсоляване изискват огромни инвестиции и означават изпомпване на огромни количества вода от залива, убивайки риби и морски живот", каза Алшехи.


През 1975 г. Саудитска Арабия предприе подобен проект, но две години по-късно той бе изоставен поради технически усложнения. Авторът на новото предложение възнамерява да вземе предвид този опит и да попречи на айсберга да се счупи по време на пътуването, като го обезопаси с огромна метална арка.


И накрая, когато блокът достигне дестинацията си - след като загуби до 30% от масата си по пътя - местните специалисти веднага ще започнат да събират разтопената вода. Според Алшехи присъствието на айсберга би било важна туристическа атракция и би могло да генерира свеж въздух, който ще увеличи дъждовете и в крайна сметка ще благоприятства земеделието.

Станете почитател на Класа