Милионер планира да изтегли антарктически айсберг до Оманския залив за борба със сушата

Арабският бизнесмен Абдула Алшехи планира да изтегли малък антарктически айсберг тази година или до Кейптаун (Южна Африка), или до Пърт (Австралия) като изпитание за проект, който планира да премести в бъдеще блок от лед с много по-големи размери до бреговете на Обединените арабски емирства, съобщава Euronews.


Инициативата, на стойност около 150 милиона долара, се очаква да предостави прясна и питейна вода на близо един милион жители на един от най-сухите райони на планетата за период до пет години, което ще доведе дори до дългосрочно благоприятно изменение на климата.


За тази цел предприемачът планира да избере айсберг с дължина около 2 километра, ширина 500 метра в околностите на остров Хърд, в Антарктика, и да го издърпа на около 8 800 километра с помощта на влекачи до бреговете на емирата в Оманския залив.


Средните годишни валежи в крайбрежните райони на Обединените арабски емирства са едва 120 милиметра и страната е изложена на риск от тежка суша през следващите 25 години поради неустойчивия процент на потребление на вода. Според Алшехи предложението му предлага по-екологично и икономически целесъобразно решение на този проблем в сравнение с обезсоляването на морската вода.


"Според нашия анализ ще бъде по-евтино да се доведат тези айсберги, отколкото да се използват обезсолените води, защото инсталациите за обезсоляване изискват огромни инвестиции и означават изпомпване на огромни количества вода от залива, убивайки риби и морски живот", каза Алшехи.


През 1975 г. Саудитска Арабия предприе подобен проект, но две години по-късно той бе изоставен поради технически усложнения. Авторът на новото предложение възнамерява да вземе предвид този опит и да попречи на айсберга да се счупи по време на пътуването, като го обезопаси с огромна метална арка.


И накрая, когато блокът достигне дестинацията си - след като загуби до 30% от масата си по пътя - местните специалисти веднага ще започнат да събират разтопената вода. Според Алшехи присъствието на айсберга би било важна туристическа атракция и би могло да генерира свеж въздух, който ще увеличи дъждовете и в крайна сметка ще благоприятства земеделието.

Станете почитател на Класа