Интеграция по американски

Интеграция по американски
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    25.03.2019
  • Сподели:

От началото на 2019 г. Съединените щати започнаха значително да увеличават своята дипломатическа дейност в Централна Азия. Основните усилия на американците са насочени към Узбекистан, който все повече се обръща към САЩ. Импулсът за това бяха многобройните посещения на американски представители в републиката.

 

Трябва да се отбележи, че Съединените щати увеличиха помощта за Узбекистан от 10,1 млн. долара през 2016 г. до 28,1 млн. долара през финансовата 2018 година. Това заяви първият заместник помощник държавен секретар по въпросите на Южна и Централна Азия Алис Уелс по време на годишните американско-узбекски политически консултации в Ташкент.

 

 

В допълнение, САЩ планират да открият шест (човешко – прев.) ресурсни центъра, наречени „Американски прозорец” в регионите на Узбекистан в продължение на две години. Според Уелс, тези ресурсни центрове са от решаващо значение за преподаването на английски език и споделянето на информация със студентите в Узбекистан за това как те могат да учат в САЩ. Съединените щати също очакват с нетърпение възстановяването на програмата за обмен, в която надарените ученици от гимназията или неотдавна завършилите висше образование ще ходят на училище и ще живеят с американско семейство за една година.

 

В края на програмата много студенти се завръщат с отлични познания по английски език и дълбоко разбиране на западните общества, откривайки огромни възможности за висше образование и професионални успехи в световната икономика. Завършилите тази програма редовно печелят престижни стипендии в чуждестранни университети и се набират като най-добрите кандидати за бизнес и държавни позиции. Всичко това изглежда примамливо, но ако внимателно проучите информацията за другите страни, където Корпусът на мира се е разгърнал, ще забележите интересни факти.

 

Така например през 2005 г. в Узбекистан компанията е ограничила дейността си. Според ръководителя на Корпуса на мира Гади Васкес решението е било принудително, тъй като Министерството на външните работи на Република Узбекистан не е удължило визата до 52 доброволци и на регионалния директор. В резултат на това 126 американски доброволци се върнаха у дома си. Трябва да се отбележи, че дейностите на Корпуса на мира в Руската федерация през 2002 г. също бяха забранени и също са противоречиви. По онова време ръководството на ФСБ на Русия обяви, че доброволците на Корпуса на мира са ангажирани със събиране на информация за социално-политическата и икономическата ситуация в руските региони, служителите на правителството и администрацията. В Казахстан и Туркменистан тази дейност също е спряна. Причините не бяха представени.

 

Но Америка няма да се спре. Така правителството на САЩ и Министерството на общественото образование на Узбекистан подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в подкрепа на сектора на образованието. Като част от меморандума, правителството на САЩ ще подкрепи реформата в образователния сектор в Узбекистан. По-специално, Американската агенция за международно развитие ще предостави на МОО съвети по такива области като стратегическо планиране, мобилизирането на ресурси, техническа помощ за подобряване на методиката на преподаване и разработване на учебни програми. Агенцията също така ще сподели най-добрите световни практики в събирането и използването на данни в образованието.

 

Американската агенция за международно развитие ще подкрепя оценката на уменията за четене и математиката сред учениците в началните училища в Узбекистан, която ще служи за разработване на учебни програми и методики за обучение, както и за аналитичното мислене на децата.

 

0a

 

Американският съвет за международно образование, открит в републиката през август 2018 г., е призван да подпомогне изпълнението на всички инициативи на САЩ в Узбекистан. Трябва да се отбележи, че това е първата американска неправителствена организация в Република Узбекистан, която съществува от 2006 г. насам.

Така американските неправителствени организации в работата си се фокусират върху по-младото поколение. Предвид факта, че републиката е страна с бързо растящо и младо население, остава само да се предвиди степента на „сътрудничество” и неговите резултати.

Всичко това отново разширява възможностите на влиянието на САЩ върху социално-политическата ситуация в Узбекистан. В условията на демографски натиск, висока безработица и влияние на ислямистите, това далеч не е безопасно. Ползите за народа на Узбекистан от американската интеграция са най-малкото съмнителни.

 

Превод: В.Сергеев

Прочетена 576 пъти

Станете почитател на Класа