"Той е избягал!": Затъмнение в съда роди шега за Гузман "Ел Чапо"

Преди началото на 25-ия ден от процеса срещу Хоакин Гузман, във вторник за кратко угаснаха светлините в Нюйоркския съд. От това се възползва един шегаджия, за да извика, че екстрадираният водач на картела Синалоа е избягал.


„В стаята беше съвсем тъмно. Когато светлините се върнаха, някой извика: Той избяга! А „Ел Чапо" не беше дори мръднал, всички се засмяха, освен гардовете", написа в един туит Кийгън Хамилтън, журналист за Vice News, цитиран от Newsweek.


Процесът показа ужасяващи подробности за живота на мощния картел, като притежаваната специално шумоизолирана къща в Сиудад Хуарес (Мексико), използвана за изтезания и убийство на враговете, в която дори е имало дренажна система, за лесно премахваше кръвта от жертвите.


Специалният агент на ФБР, Стивън Марстън, описа на свой ред как агенцията му е получила достъп до криптираната телефонна мрежа на „Ел Чапо", след като привлякла експерта по компютърни технологии на картела, Кристиан Родригес.


61-годишният Гузман, който избяга от мексикански затвор през 2001 г. и отново през 2015 г., се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ като най-известният наркотрафикант в света. Смята се, че наркотрафикантът незаконно е въвел в САЩ около 457 тона наркотици, които генерирали печалби от 14 милиарда долара.


Срещу него има 17 обвинения, включително за трафик на наркотици, пране на пари, незаконно притежание на оръжия, отвличания и убийства. Ако бъде признат за виновен само по едно от обвиненията, той ще получи доживотен затвор.

Станете почитател на Класа