НАТО в очакване на "шоуто Тръмп"

НАТО в очакване на "шоуто Тръмп"
  • Автор:  DW
  • Дата:  
    10.07.2018
  • Сподели:

Шоуто "Тръмп" пристига на турне. Европейските съюзници от НАТО се чудят какво ли ще им сервира егоцентричният американски президент този път. И тайно се надяват, че бедите няма да са прекалено големи.

 

 

 

 

 

 

 

Егоцентричният американски президент ще превземе централните заглавия на медиите през седмицата. Не е изключено да поуплаши европейските си съюзници и Канада. Когато пие чай с британската кралица като нищо би могъл да извърши нещо нетактично, а след някоя партия голф в шотландския си хотел, може и да се побратими с руския автократ Путин по време на историческата среща на върха във Финландия. Сред европейските съюзници от НАТО цари несигурност. Никой не знае какво ще донесе европейското турне на американския президент, който днес отново е на предизборна вълна с познатия си лозунг „America First". Тръмп със сигурност отново ще замеря европейските си партньори с абсурдни изчисления за нивото на американските отбранителни разходи.

 

И макар европейците да отпускат все повече пари за своите армии, както бяха и обещали, на Тръмп това все му се струва недостатъчно. Който иска да разбере що за човек е този президент, би трябвало да чуе предизборната реч, произнесена от него миналата седмица в Индиана. В нея той нападна лично германската канцлерка Меркел и попита какво Германия дава на САЩ в замяна на това, че американската армия гарантира сигурността. Германците предпочитали да си въртят енергийния бизнес с руснаците, а американците били полезните идиоти, които плащали цялата сметка. Точно с тази ситуация Тръмп няма намерение да се примири, поради което отправя прикрити заплахи, че би могъл да изтегли американските войски от Европа, ако скоро не види пари.

Защита срещу заплащане?

 

Сред най-черните фантазии на дипломатите от НАТО се върти и вариантът за някакъв вид ценоразпис, по който да се плаща на американските войски в Европа. Защита срещу заплащане – това не е ли всъщност рекет? Досега никой в Алианса не е разсъждавал в подобни икономически категории. Та нали НАТО би трябвало да се гради върху политическите стойности! Доналд Тръмп обаче е бакалин по душа разсъждава именно така. Той си търси изгодата и се бори за нея със зъби и нокти, без да го е грижа за досегашните най-близки съюзници. Подобно поведение той вече демонстрира по време на срещата на върха на Г-7 в Канада. Би било изненадващо, ако не се възползва от същия успешен, според него, метод и сега – по отношение на НАТО. Европейците трябва да са подготвени за това, че Тръмп смесва търговските конфликти с политиката за сигурност. "Искате ядрена защита срещу руснаците? Тогава внасяйте американските стоки без мито в Европа!" Това е най-простото уравнение, от което Тръмп би могъл да се възползва.

 

Мъжът в Белия дом предпочита да се показва в компанията на диктатори и автократи, вместо да се разправя със старите си съюзници, на които гледа като на неравностойни паразити. НАТО иска да докаже на Тръмп, че все повече държави-членки се доближават до целта да отпускат два процента от БВП за отбрана. Германия обаче напредва твърде бавно по този път, а Бундесверът е в окаяно състояние. Дееспособността на европейските войски като цяло е крайно слаба. А Ангела Меркел ще трябва да рапортува в Брюксел, знаейки за този „незащитен фланг". Тръмп с удоволствие ще се възползва от това сега, когато предстоят изборите за Конгрес през ноември. Нали се намира в изборна борба за изборите за Конгрес пред ноември.

 

default

 

Полското министерство на отбраната скицира бъдещите отношения в НАТО. Поляците предложиха да отпускат по два милиарда долара годишно за разполагането на допълнителни американски войници на своя територия. Тази търговско-рекетьорска сметка може да се хареса на Тръмп и да му послужи за модел. Страните-членки на НАТО могат само да се надяват, че президентът на най-голямата военна сила ще потвърди ангажимента си към общата отбрана на Алианса. В най-неблагоприятния вариант Тръмп би могъл да заплаши, че ще прекрати този ангажимент, за да наложи волята си. Това не е изключено, защото още преди две години, по време на предизборната си кампания, Тръмп обяви, че НАТО е "напълно излишен". А докато се изгради мощна отбранителна алтернатива на НАТО вътре в ЕС, ще минат години. И тя едва ли би могла да замести изцяло военните способности на САЩ.

 

Ще повлияе ли Тръмп на Путин?

 

Дипломатите от НАТО гледат със страх и към срещата на върха с Владимир Путин, чиято империя в очите на редица страни-членки на НАТО представлява заплаха за Европа. Списъкът с парливите проблеми е доста дълъг: От украинския конфликт до кибервойните. И Доналд Тръмп би следвало остро да постави тези въпроси пред Путин. Срещата в Брюксел смята да гласува съответната препоръка. Дали обаче Тръмп ще си спомни за нея в Хелзинки е трудно да се предскаже, също както и редица други неща. В предизборната си реч в Индиана Тръмп заяви, че за срещата си с Путин е подготвен за всичко. Добро ли е това, или пък лошо? Ако нещата се развият в полза на НАТО, Тръмп би могъл да окаже влияние върху Путин. Ако нещата се развият зле, фронтовете ще се втвърдят още повече. Сигурно е само едно: Погледнато през очилата на американския президент, „шоуто Тръмп" отново ще се увенчае с успех. Още отсега в ушите ни звучи натрапливата самооценка на президента, който е убеден в собственото си величие. НАТО, Кралицата, Путин? It's gonna be great!" /Ще бъде страхотно!/

Прочетена 490 пъти

Станете почитател на Класа