САЩ загубиха в един ден почти половината от стратегическите си самолети

„Военновъздушните сили на САЩ загубиха почти половината от стратегическото си самолети в един ден, след решението за временно спиране полетите на бомбардировачи B-1B Lancer", казва анализаторът Владимир Щербаков, за портал NVO.

 

Решението за спиране от 7 юни на всички полети на тези самолети - основен компонент на американския флот бомбардировачи за далечни разстояния - бе взето след инцидента от 1 май в Мидланд (Тексас, САЩ). ). В този ден екипажът на B-1B Lancer не можа да напусне самолета при извънредна ситуация, поради неуспех на системата за изхвърляне, така че самолетът трябваше да направи принудително кацане.

 

Според руския военен експерт, бомбардировачите B-1B Lancer са две от петте крила на стратегическата авиация, които са на разположение на Глобалното атакуващо командване на американските военновъздушни сили.

 

Това командване разполага и със самолети B-52N и B-2A, но „първите са твърде стари и бавни, а последните твърде скъпи, за да се използват в операции, при които съществуването на Съединените щати като независима държава не е в опасност ", подчертава Щербаков.

 

От друга страна, тъй като американските военни не са посочили точната дата за възстановяване функционирането на B-1B, " се предполага, че в близко бъдеще не трябва да очакваме тяхното участие в т.н. атаки в името на демокрацията, които Пентагонът прави по целия свят", казва Щербаков.

 

Ето защо, продължава експертът, жителите на сирийските градове "могат да спят спокойно за момента", тъй като САЩ, като част от стратегическата си авиация в региона, в момента разполагат само с B-1B, а те са временно отстранени.

 

B-1B е свръхзвуков бомбардировач, способен да носи конвенционален полезен товар, по-голям от който и да е друг самолет от военновъздушните сили на САЩ, който бе използван при нападенията в САЩ. срещу сирийските инсталации през април.

Станете почитател на Класа