Сирийската армия откри в Източна Гута лаборатория за бунтовнически химически оръжия

Сирийските правителствени войски са открили занаятчийски цех за производство на химически оръжия в източната част на Гута, непосредствено до Дамаск. За това съобщава висшето командване на сирийската армия.

 

"Предполага се, че намереното оборудване се използва като част от подготовката на провокация, за да бъдат обвинени правителствените войски, че използват химически оръжия", заяви полковник Ибрахим Ферас

 

Откритието идва седмица, след като бяха намерени 24 тона химически агенти на териториите, контролирани преди от бунтовниците. Дамаск поиска съответното действие на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), но органът отказа да изпрати експерти, под предлог че са налице прекомерни опасности в региона.

 

В събота, заместник-министърът на външните работи на Сирия, Фейсал Мекдат, предупреди, че бунтовниците в Източна Гута се подготвят да организират химическа атака в региона, за което планирали да пожертват няколко жени.

 

На 26 февруари в анклава бе обявено хуманитарно примирие. Въпреки, че бе отворен хуманитарен коридор за граждани и за бунтовници, ситуацията остава напрегната, тъй като терористите не престават да бомбардират цивилни райони и атакува всеки, който се опитва да избяга от местността.

Станете почитател на Класа